Vier redders bekroond met bronzen penning

11 november 2022

Burgemeester Jan Nieuwenburg heeft donderdag 10 november namens de Stichting Maatschappij tot Redding van Drenkelingen vier redders in het zonnetje gezet.

Van links naar rechts: burgemeester Jan Nieuwenburg, Pieter Heus, George van den Berg, Mark Reker, Evert Jan Gunst en Bram Ledeboer van de Koninklijke Maatschappij Tot Redding Van Drenkelingen.


Het gaat om Mark Reker uit Avenhorn, George van den Berg uit Zwaag, Ernst Jan Gunst uit Hoorn en Pieter Heus uit Hoorn. Deze heren hebben op 16 juni 2022 een man uit het water gered aan de Vollerswaal. Alle vier zijn ze bekroond met een bronzen penning van de stichting.

Redding

Het slachtoffer was bezig de auto van zijn buurvrouw te verplaatsen toen er iets misging met het bedienen van de pedalen waardoor de auto te water raakte. Omstanders sprongen onmiddellijk het water in om de bestuurder te hulp te schieten. De auto liep intussen vol met water en ging zinken. De redders hebben met een aangereikte hamer een raam ingeslagen, omdat de deur niet openging. Zij hielden intussen het hoofd van het slachtoffer boven water en praatten op hem in. Dat was hard nodig, want de auto zonk verder en bleef volstromen met water. Net op tijd hebben de redders de bestuurder met vereende krachten uit het voertuig kunnen halen. Met hulp van de brandweer is hij aan de kant geholpen. Zowel slachtoffer als redders zijn door ambulancepersoneel gecontroleerd en niemand hoefde naar het ziekenhuis.

Maatschappij tot Redding van Drenkelingen

Het doel van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is om zo veel mogelijk verdrinkingen te voorkomen. Daarvoor geeft de stichting voorlichting, doet zij onderzoek en bekroont zij helden in Nederland. Meer informatie staat op de website van de stichting.