Vuurwerk afsteken: wat is er toegestaan?

23 december 2022

Het kopen van vuurwerk is toegestaan van 29 tot en met 31 december 2022. U mag alleen vuurwerk kopen en/of ophalen bij een erkende vuurwerkwinkel. Deze voldoet aan de veiligheidseisen en heeft toestemming of een vergunning gekregen van de gemeente.

Verkooppunten

Er zijn in gemeente twee legale verkooppunten waar u vuurwerk kunt kopen:

  • Autobedrijf de Kameleon, De Compagnie 55b, Zwaag
  • Moped Brommershop, De Oude Veilig 51, Zwaag

Voorwaarden voor het kopen van vuurwerk

  • U mag Categorie 2 vuurwerk kopen als u 16 jaar of ouder bent.  
  • Kinderen vanaf 12 jaar mogen vuurwerk uit de categorie F1 kopen en afsteken. Dit is fop- en schertsvuurwerk zoals trektouwtjes, sterretjes en knalerwten. Op de verpakking staat ‘categorie F1’ en is het hele jaar te koop.
  • Per huishouden is maximaal 25 kg vuurwerk toegestaan. 
  • Het is verboden om illegaal vuurwerk in uw bezit te hebben en af te steken. Onder illegaal vuurwerk valt vuurwerk zoals strijkers en lawinepijlen. 

Tijden afsteken vuurwerk

Alleen op 31 december vanaf 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 02.00 uur ’s nachts mag u vuurwerk afsteken uit Categorie 2. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk strafbaar. Categorie 1 vuurwerk (F1) mag het hele jaar door worden gekocht en afgestoken Sinds 1 december 2020 mogen consumenten geen categorie F3 vuurwerk meer afsteken. Dit verbod geldt voor knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen.

Boete (illegaal) vuurwerk

U kunt een flinke boete krijgen als u zich niet aan de regels houdt. Jongeren tot 18 jaar die illegaal vuurwerk afsteken kunnen een Halt-straf krijgen. 

Vuurwerk veilig afsteken

Vorig jaar waren er 2.535 incidenten met vuurwerk. Informatie over het veilig afsteken van vuurwerk vindt u op www.brandweer.nl

Melden overlast

U kunt overlast van vuurwerk melden bij de gemeente. Buiten kantoortijden kunt u overlast melden bij de politie via het nummer 0900 88 44. De politie geeft dit dan door aan de handhavers.