Westfriese gemeenten nemen wegen over van hoogheemraadschap

24 november 2021

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier draagt 484 kilometer aan wegen over aan de Westfriese gemeenten. Hoorn neemt de wegen per 1 januari 2022 in beheer en onderhoud.

De ondertekening van de overdracht.

Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec doen dit per 1 januari 2023. De kosten voor inwoners blijven gemiddeld gelijk. De gemeenten nemen ook de bruggen, duikers, verlichting, bomen, verkeersborden en bermen over. Dat betekent dat inwoners één aanspreekpunt hebben voor hun vragen en meldingen.

Trots op het resultaat

Wethouder Samir Bashara is trots op het resultaat: ‘We zijn met de Westfriese gemeenten en het hoogheemraadschap al een tijd bezig met de voorbereidingen. Dat we nu zover zijn, is een bijzonder moment. De Westfriese gemeenten hebben nu volledige zeggenschap over de wegen. Dat schept duidelijkheid’.

Kosten blijven gemiddeld gelijk

Met de overdracht van de wegen, verdwijnt de wegenheffing op de aanslag van het hoogheemraadschap. De kosten voor onderhoud van de wegen komen bij de aanslag onroerende zaakbelasting van de gemeenten. Dankzij de samenwerking tussen de Westfriese gemeenten blijven de kosten gemiddeld gelijk voor inwoners.