Fakeboys maken jonge meiden bewust op de kermis
16 augustus 2024
Op donderdagmiddag en -avond 15 augustus zijn zogeheten fakeboys de kermis op gegaan om jonge meiden bewuster te maken van de risico’s van seksuele uitbuiting.
Het is helaas nog steeds zo dat jonge meiden in een situatie terecht komen die onschuldig lijkt te beginnen, maar vervelende consequenties heeft. Een situatie die begint met een charmeoffensief om een meisje verliefd te laten worden en uitmondt in het prostitueren van de ‘vriendin’.
Bewustwording vergroten
De actie is bedoeld om de signalen over deze praktijken te onderzoeken die binnenkomen vanuit jongerenwerkers, jeugdzorgmedewerkers en de politie. Maar ook om de bewustwording onder jonge meiden te vergroten. Acteurs spraken de meiden aan om te kijken of zij mee zouden lopen en in hoeverre zij ze konden verleiden om persoonlijke gegevens te delen. De actie leverde 49 gesprekken op. Bij 37 van deze gesprekken deelden de meiden daadwerkelijk hun gegevens of waren bereid mee te gaan naar een feest.
Versierpoging op de kermis
De term fakeboys is een vervanging van de term (fake)loverboys, omdat de versierpogingen en de relatie met liefde niets te maken hebben. De acteurs worden begeleid door de Connectie Coach, een organisatie die is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning en hulp aan jongeren. De actie met fakeboys is tijdens de kermis gehouden, omdat er dan veel jongeren op straat zijn in de binnenstad.
Getrainde acteurs
De acteurs zijn getraind op het voeren van niet gewoon een versierpoging, maar spelen juist de agressievere loverboymentaliteit na en kijken hoe ver zij kunnen gaan. Op het moment dat de meiden gegevens wilden delen of mee wilden gaan werd het gesprek gestopt en vertelde de acteur dat het om een actie ging. Vervolgens namen preventiemedewerkers en medewerkers van de Connectie Coach het gesprek over om toe te lichten wat de bedoeling was.
Schaamte niet nodig
Een aantal meiden schaamden zich, maar de medewerkers benadrukten dat dat niet nodig is. Het probleem ligt niet bij hen, maar bij de fakeboys. Een aantal keer werd gevraagd of het gesprek was gefilmd, omdat acteurs zijn ingezet. Dat is niet het geval, de actie is bedoeld om persoonlijk te ervaren hoe je reageert in zo’n situatie. Ook gaven meiden aan dat ze overrompeld waren en het lastig vonden om nee te zeggen. Door deze actie zijn ze zich bewuster geworden van de risico’s. Veel meiden spraken dan ook hun waardering uit voor de actie en vonden het zinvol.
Vergroten van seksuele weerbaarheid
Een belangrijk speerpunt in de Veiligheidsambitie van de gemeente is het voorkomen van slachtoffers door de voorlichting aan meiden(groepen) op te schroeven. Bijvoorbeeld op scholen en in het uitgaansgebied. ‘We willen jongeren bewuster maken van de gevaren van seksuele uitbuiting. Het is belangrijk dat jonge meiden een leuk sociaal leven opbouwen, maar het is nog belangrijker dat zij zelf herkennen wanneer het geen versiertruc meer is’, aldus burgemeester Jan Nieuwenburg.
Begeleiding en nazorg
Ook nazorg bieden is onderdeel van het vervolgtraject van deze actie. Als het toch misgaat, moet duidelijk zijn waar je terecht kunt voor een luisterend oor en opvang. Maar ook hoe je uit de situatie van seksuele uitbuiting kunt stappen, hier kun je hulp en begeleiding bij krijgen. Dat geldt ook voor ouders die signalen opvangen van hun dochter. Medewerkers van 1.Hoorn, jongerenwerkers, de politie en expertisecentra zijn er om hierbij te helpen.
Waar kan ik terecht voor hulp en informatie?
Ben jij een meisje dat seksueel wordt uitgebuit? Of ken je een jonge meid bij wie dat gebeurt? Neem dan contact op met de medewerkers van 1.Hoorn via 0229 25 22 00 of info@1punthoorn.nl.