Indrukwekkende Stilste Tocht ooit

5 mei 2020

Het is al meer dan 20 jaar een traditie: de Stille Tocht in Hoorn op 4 mei. Deze 4 mei werd het vanwege coronamaatregelen de stilste tocht ooit in Hoorn. Toch werden er kransen gelegd en hield de burgemeester een toespraak. En iedereen kon mee herdenken via een live-uitzending. De live-uitzending is terug te zien via www.vrijheidinhoorn.nl en Facebook.

Terwijl een drone opnames maakte van de kerktoren en de lege stad, stelde burgemeester Jan Nieuwenburg dat het wrang is dat we juist in het jaar dat wij 75 jaar vrijheid vieren, niet samen de Stille Tocht kunnen lopen. Ook refereerde hij in zijn toespraak aan de verstopte moed van mensen, die niet altijd op het oog zichtbaar was - en is.

Vele mensen keken mee.

Alleen de burgemeester, zijn vrouw Elsbeth, Eddy Boom, voorzitter van Comité 40-45 Hoorn, en zijn echtgenote Nettie waren aanwezig bij de herdenking. Thuis keken echter vele mensen mee naar deze bijzondere herdenking.

Taptoe, twee minuten stilte en het Wilhelmus

De livereportage door Comité 40-45 Hoorn en projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn kwam tot stand in samenwerking met The Flying Dutchmen. Met camera’s vanaf de grond, in de toren en vanuit de lucht legden zij de kranslegging, de taptoe van de trompettist Rien de Vroome en het bewogen spel van beiaardier Boudewijn Zwart vast. Zelfs de klokkenluiders waren te zien vanuit de toren. De herdenking kwam hiermee letterlijk heel dichtbij voor de kijkers. De twee minuten stilte en het Wilhelmus dat op het carillon werd gespeeld, kwamen op indrukwekkende wijze via het Kerkplein de huiskamers in.

Verhalen uit de oorlog

De bekende beiaardier Boudewijn Zwart speelde na de speech van de burgemeester diverse liedjes op het carillon. Tijdens zijn spel werd het verhaal over de roof van de Hoornse kerkklokken uit de doeken gedaan. En de reportage begon met het verhaal dat de aanleiding was van de Stille Tocht: de vijf mannen die bij de Grote Kerk door de Duitsers werden geëxecuteerd.

Documentaire over executie op het Kerkplein

Na de reportage kon men de documentaire ’De oorlog van mijn vader’ van de uit Hoorn afkomstige Joost Schrickx bekijken. Zijn vader was getuige van de executie op het Kerkplein. Schrickx laat in zijn film Horinezen aan het woord die ook als kind getuige waren van de terechtstelling. Deze documentaire is nog tot en met 6 mei te zien via www.vrijheidinhoorn.nl/live.

In zijn geheel terug te zien

De uitzending van de Stilste Tocht ooit in Hoorn is in zijn geheel terug te zien op www.vrijheidinhoorn.nl en de Facebookpagina van 75 jaar Vrijheid in Hoorn.