Verbouwing stadhuis

Het stadhuis van Hoorn wordt een duurzaam gebouw waar iedereen welkom is. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang.  

Ontwerp

Architectenbureau BRTArchitecten uit Alkmaar heeft samen met de gemeente een ontwerp voor het stadhuis gemaakt. Ditzelfde architectenbureau heeft ook het ontwerp van het huidige stadhuis gemaakt in de jaren 70. Aan de zijkant naast de hoofdingang, komt een nieuw te bouwen deel. Daarin komen de raadszaal, vergaderruimtes en werkplekken.

Omgevingsvergunning aangevraagd

In juli 2022 hebben we de omgevingsvergunning voor de werkzaamheden aangevraagd. We verwachten dat we de vergunning ruim voor de start van het werk ontvangen.

Dienstverlening tijdens de werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden gaat de dienstverlening aan u gewoon door. Vanaf een andere locatie, maar wel in de buurt. U leest hier meer over voordat het zover is. 

Planning

Eind november 2022 is het voorste deel van het stadhuis helemaal leeg. Dan beginnen we met het veilig weghalen van asbest. Daarna starten de bouwwerkzaamheden. De verbouwing duurt ongeveer anderhalf jaar. Halverwege 2024 is het gerenoveerde stadhuis klaar voor gebruik.

Het stadhuis is een oud pand dat niet meer aan de duurzaamheidseisen en kantooreisen voldoet. Daarom is het nodig om het te verbouwen. De gemeenteraad van Hoorn heeft hier in september 2020 een besluit over genomen.

Ja. Duurzaamheid en het hergebruik van materialen zijn erg belangrijk bij de verbouwing van het stadhuis. De gemeente heeft hierin een voorbeeldfunctie. Het streven is dat het energieneutraal wordt. Het vernieuwde stadhuis maakt geen gebruik van gas en het wordt goed geïsoleerd.

Aannemer Dijkstra Draisma en installateur Lomans zijn de winnaars van de Europese aanbesteding. Beide bedrijven hebben veel ervaring met het bouwen en installeren van duurzame kantoorpanden. Zij voeren het werk uit.

Ja. Het stadhuis is een monumentaal pand en daardoor beschermd. De herkenbare leitjes komen bijvoorbeeld terug op het dak. Naast het stadhuis komt een nieuw deel. Met de Monumenten en Welstandscommissie is afgestemd dat dit uiterlijk past bij het oude pand.

Naast gebouwdeel B, ten oosten van het stadhuis, komt een nieuw te bouwen deel. Het idee is dat daarin de raadszaal, vergaderruimtes en werkplekken komen.

Gebouw C maakt geen onderdeel uit van de renovatie. Dit heeft de gemeenteraad eerder besloten. Dit gebouw wordt tijdens de renovatie gebruikt als tijdelijke werkruimte. Wat er in de toekomst met dit deel gebeurt, is nog niet bekend.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.