Scheiden of uit elkaar: de geldzaken

Wie blijft er in het huis wonen en hoe moet het met de hypotheek en verzekeringen? En moet één van de twee alimentatie betalen? Op de website Wijzer in geldzaken vindt u informatie over uw financiële vragen als u uit elkaar gaat of gaat scheiden. Daarnaast heeft 1.Hoorn een themaspreekuur geldzaken en regelgeving. Kijk voor het maken van een afspraak op de pagina Themaspreekuren 1.Hoorn. Ook op deze pagina vindt u belangrijke informatie over de geldzaken bij een scheiding.

1. Ga na wat er is vastgelegd

Bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn een heleboel (financiële) zaken wettelijk geregeld als je gaat scheiden. Lees op de website van de Rijksoverheid de brochure over scheiden. Kijk - als u samenwoont en uit elkaar gaat - in het samenlevingscontract welke afspraken u heeft gemaakt.

2. Partneralimentatie

Bij scheiding na een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft een ex-partner soms recht op partneralimentatie. Meer informatie over partneralimentatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

3. Verdeel uw pensioen

Als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, heeft dat invloed op de verdeling van het opgebouwde pensioen. Geef een scheiding dan ook binnen twee jaar door aan uw pensioenfonds. Het pensioenfonds zorgt er dan voor dat het pensioen wordt verdeeld. Meer informatie vindt u op de website Wijzer in je geldzaken

4. Gezamenlijke woning? Neem contact op met de hypotheekverstrekker of de verhuurder

Als u samen met uw ex-partner een koophuis heeft, dan ben u meestal ook samen verantwoordelijk voor de hypotheek. Wil u of uw partner in het huis blijven wonen? Neem dan contact op met de bank of verzekeraar. Doe dit voordat u afspraken maakt over het huis. Op de website van Vereniging Eigen Huis vindt u meer informatie als u met uw ex-partner een huis heeft. Heeft u samen een huurwoning? Kijk dan in het huurcontract wat u moet doen bij een scheiding.

5. Bekijk de gevolgen voor uw belastingaangifte en - teruggave

Uit elkaar gaan, kan gevolgen hebben voor het fiscaal partnerschap. Het is dan verstandig om een voorlopige teruggave aan te vragen of uw voorlopige teruggave te wijzigen via de Belastingdienst. Meer weten over de wijzigingen bij de Belastingdienst wanneer uw gaat scheiden? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

6. Heeft u recht op toeslagen?

Als u uit elkaar gaat, kan het zijn dat u recht krijgt op toeslagen. Ga naar de website Bereken uw recht om te kijken of dit voor u geldt. Als u of uw ex-partner al toeslagen ontving, dan moet u het feit dat je uit elkaar bent doorgeven aan de Belastingdienst (dit hoeft alleen bij samenwonen; bij huwelijk of geregistreerd partnerschap geeft de gemeente het door aan de Belastingdienst).

7. Maak een nieuwe begroting

Als gevolg van de scheiding verandert uw financiële situatie waarschijnlijk drastisch. Maak een nieuw overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Dit kan bijvoorbeeld via de website van het NIBUD met het Persoonlijk Budget Advies. Maar misschien kent u iemand uit uw omgeving die u hierbij kan helpen. Meer informatie hieronder kunt u vragen bij het themaspreekuur Echtscheiding van 1.Hoorn.

8. Verdeel de gezamenlijke rekeningen

Maak een lijst van (gezamenlijke) rekeningen en noteer het saldo op deze rekeningen op de datum dat je gaat scheiden. Bepaal wie welke rekeningen houdt en welke rekeningen worden opgeheven. Vraag bij de bank na hoe u de rekeningen op één naam zet. Check ook welke automatische betalingen en incasso´s u heeft lopen en zet ze stop of pas ze aan als dat kan.

9. Welke verzekeringen heeft u samen?

Maak een lijst van alle verzekeringen en bepaal per verzekering wat er moet gebeuren. Soms is het voldoende om de naam op de polis te veranderen. Maar in andere gevallen - vooral bij levensverzekeringen - is het ingewikkelder. Kijk ook naar je zorgverzekering.

10. Verdeel bezittingen en schulden

Maak afspraken over het verdelen van gezamenlijke bezittingen en schulden.

11. Leg afspraken vast in een echtscheidingsconvenant

De afspraken die u maakt kun u vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Maak hiervoor een echtscheidingsplan. Dit kan ook gebruiken als u samenwoonde. Bij een echtscheiding en geregistreerd partnerschap met kinderen beslist de rechter uiteindelijk over de scheiding. Het ontbinden van een samenlevingscontract gebeurt meestal bij een notaris.

12. Kinderalimentatie

Totdat uw kinderen 21 jaar zijn, heeft u een zogenoemde onderhoudsplicht. Tot en met hun 18e heeft u te maken met kinderalimentatie. Samen met uw ex-partner bepaalt u de hoogte van de alimentatie. De rechter stelt het bedrag uiteindelijk vast. Lees meer over kinderalimentatie op de website van de Rijksoverheid.

13. Inkomensregelingen

De tegemoetkomingen voor schoolkosten, heffingskortingen, kindgebonden budget en huurtoeslag gaan naar één ouder. Hetzelfde geldt voor de kinderbijslag. Neem afspraken die u hierover maakt op in het ouderschapsplan. U kunt via 1.Hoorn en de gemeente meer informatie opvragen over deze regelingen. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.