Uit elkaar: het verhaal van Anja

Wilt u weten wat u zelf kunt doen als jullie uit elkaar gaan? Lees dan de ervaring van Anja (40).

Een jaar geleden had ik niet gedacht dat ik nu al zo veel voor elkaar zou hebben. Mijn parttimebaan als receptioniste, mijn inkomsten waardoor ik nu onafhankelijk ben, een dak boven mijn hoofd en het fijne leven met mijn dochter Roos. Ook heb ik nu redelijk goed contact met Marcel, de vader van Roos.

Na flinke relatieproblemen besloten Marcel en ik te scheiden. Ruzies en verwijten domineerden ons leven. En helaas ook het leven van Roos, onze dochter van 8 jaar. De koek was op. Toen Marcel wegging, was ik opgelucht. Maar dat was van korte duur. Ik begon mij zorgen te maken over Roos. Welke impact hadden onze ruzies en de scheiding op haar? Ik wist niet hoe het scheiden zou verlopen. Ook had ik geen idee of ik in ons huis kon blijven wonen. Inkomsten had ik niet, want na de geboorte van Roos was ik gestopt met werken. Mijn sociale kring was hierdoor klein geworden.

‘Onzekerheid beheerste mijn dag: waar moesten we wonen en waarvan moest ik leven?’

De communicatie met Marcel verliep stroef. We maakten eerder ruzie dan afspraken over de zorg voor Roos. ’s Nachts lag ik wakker. Slapen lukte bijna niet. Overdag was ik heel moe. Daardoor viel de zorg voor Roos mij zwaar. Ik zag het met de dag somberder in.

‘Ik was uitgeput en zag het leven steeds somberder in’

Totdat ik in het Stadsnieuws las over het themaspreekuur scheiden van 1.Hoorn. Ik maakte een afspraak. Diezelfde week nog sprak ik met Tina. Ik merkte dat ik haar al mijn vragen kon stellen. Natuurlijk huilde ik. Maar na het spreekuur voelde ik mij al een stuk sterker. Tina bracht mij in contact met de juiste instanties. Zo adviseerde zij mij de cursus ‘ouderschap blijft’. Deze cursus volgden Marcel en ik samen. Ook maakten Marcel en ik een ouderschapsplan. Daarnaast ging ik op zoek naar woonruimte. Dat was niet gemakkelijk. Uiteindelijk had mijn buurvrouw een paar goede suggesties. Inzicht in de financiën had ik niet maar dat ik weer moest gaan werken, lag voor de hand. Tina vroeg mij of er iemand was in mijn omgeving die mij kon helpen met het op een rijtje zetten van de financiën. 

‘Ik ben trots dat ik nu onafhankelijk ben’

Peter, een vader van school, is boekhouder. Ik dacht direct aan hem toen Tina mij die vraag stelde. Samen maakten we een financieel overzicht. Hij hielp mij ook bij het vinden van een baan. Nu, een jaar later kunnen Marcel en ik allebei werken én voor Roos zorgen. Marcel betaalt een deel voor Roos. En zelf heb ik door mijn baan voldoende inkomsten. De toeslagen, een tip van Peter, voor de zorg en de huur maken dat ik elke maand zelfs geld overhoud om wat te sparen en leuke dingen met Roos te doen.

Zelf hulp vinden

Heeft u hulp of advies nodig? Mogelijk kunt u familie, vrienden of buren vragen om ondersteuning? In Hoorn en omgeving zijn ook veel organisaties actief waar u terecht kunt, zoals vrijwilligersorganisaties en mantelzorgorganisaties. Meer informatie op de pagina Zelf ondersteuning vinden.

Samen met 1.Hoorn

Komt u er met uw eigen omgeving niet uit met een zorg of probleem? Dan kunt u terecht bij 1.Hoorn. De medewerkers denken met u mee over mogelijkheden voor zorg en ondersteuning; dichtbij als het kan en met professionele hulp als het nodig is. Meer informatie vindt u op de pagina Zorg en ondersteuning.

Themapreekuur Scheiden

Als u uit elkaar gaat of hierover nadenkt, komt er veel op u af. Wat betekent zoiets voor de geldzaken? Hoe maakt u afspraken met uw (ex-)partner? Hoe verwerken de kinderen de scheiding? U kunt met uw vragen terecht tijdens het themaspreekuur Echtscheiding van 1.Hoorn. Dit spreekuur is gratis en voor iedereen toegankelijk. Lees meer op de pagina Langskomen bij 1.Hoorn.