Verkiezingen Europees Parlement

Op donderdag 23 mei is in Nederland de Europese Parlementsverkiezing. Alle kiesgerechtigde inwoners krijgen op vrijdag 3 mei op hun huisadres een stempas bezorgd. Het adres van een stembureau in de buurt staat op uw stempas, maar u kunt in elk stembureau binnen de gemeente stemmen.

Wat moet ik meenemen naar het stembureau?

Naast uw stempas, neemt u een identiteitsbewijs mee naar het stembureau. U kunt uw identiteitsbewijs gebruiken als het niet langer dan 5 jaar geleden verlopen is. Als u uw stem wilt uitbrengen in een andere gemeente, moet u een kiezerspas aanvragen. Kunt u niet zelf stemmen? Dan kunt u uw stem laten uitbrengen door een andere kiezer via een volmacht. Meer informatie vindt u op de pagina Hoe kan iemand anders voor mij stemmen?.

Wat doet het Europese Parlement?

Meer informatie over de Europese Parlementsverkiezing vindt u op de website van het Europees Parlement. Er is ook een verkiezingskrant (pdf, 3,58 MB).

Vraag en antwoord

1. Wie mag er stemmen?

Om te mogen stemmen in Hoorn voor de verkiezing van de Nederlandse leden in het Europees Parlement, moet u voldoen aan alle onderstaande eisen:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie.
  • U woont op 9 april 2019, de dag van de kandidaatstelling, in Nederland.
  • U bent op de verkiezingsdag (23 mei 2019) 18 jaar of ouder.
  • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht.

2. Waar moet ik stemmen als ik ga verhuizen?

Als u in verkiezingstijd verhuist, kan het zijn dat u nog moet stemmen in uw oude gemeente. Het adres waarop u op de dag van kandidaatstelling (9 april 2019) staat ingeschreven, bepaalt waar u moet stemmen. Wilt u in uw nieuwe woonplaats stemmen, dan moet u een kiezerspas aanvragen in de oude woongemeente. Daarmee kunt u stemmen in heel Nederland, ook in de nieuwe gemeente.