De ophaaldagen in uw wijk vindt u in de afvalkalender van HVC. Voor het ophalen en verwerken van uw afval betaalt u afvalstoffenheffing.

Naar de afvalkalender

Bewoners van de binnenstad kunnen huisafval op de vaste ophaaldagen op straat zetten in vuilniszakken. In wijken waar geen ruimte is voor afvalbakken, staan centrale (ondergrondse) afvalcontainers. Omwonenden krijgen hiervoor een afvalpas.

Bericht op uw telefoon of tablet

Wilt u weten welke bak aan de beurt is? Installeer dan de HVC-app op uw telefoon of tablet. Dan ontvangt u een dag voor het legen een bericht. 

HVC-app voor android HVC-app voor Apple iOS

Melding van zwerfafval of gedumpt afval op straat

Overlast van zwerfafval of gedumpt afval kunt u melden bij de gemeente

De groene afvalbak is voor gft-afval, de zwarte afvalbak is voor restafval en de afvalbak met oranje deksel is bedoeld voor plastic, lege blikjes en drankenkartons. Op de website van HVC vindt u informatie over hoe u het beste kunt afval scheiden.

Er zijn in Westfriesland vier afvalbrengstations (milieustraten). U kunt er terecht met uw grof afval, tuinafval, klein chemisch afval, textiel, elektrische apparaten en bouw/sloopafval. U mag maximaal 0,5 m³ afval per 4 weken gratis brengen. De afvalbrengstations vindt u op de volgende locaties:

  • Westfrisia, Factorij 29a, Zwaag (kijk voor meer informatie en openingstijden op de website van HVC). 
  • Middenmeer, Koggenrandweg 1, Middenmeer (aan de dijk bij Medemblik, tegenover de afslag Opperdoes) 
  • Schepenwijk, Het Witte Hert 3, Enkhuizen
  • Braken, Kwelder 10, Obdam

Grofvuil en elektrische apparaten haalt HVC op nadat u een afspraak heeft gemaakt. Dat kan via de website van HVC.

Wat kan HVC ophalen?

U kunt elektrische apparaten en grof huishoudelijk restafval laten ophalen na het maken van een afspraak. Voorbeelden van elektrische apparaten zijn tv's, wasmachines, magnetrons, printers of stofzuigers. Voorbeelden van grof huishoudelijk afval zijn tafels, stoelen, banken, kasten, matrassen. 

Een extra of grotere afvalbak voor plastic en/of gft-afval kunt u gratis aanvragen via klantenservice@hvcgroep.nl of via telefoonnummer 0800 0700. Heeft u een stoma of last van incontinentie? Dan kunt u een extra afvalbak voor restafval aanvragen via het contactformulier. Voor een extra restafvalbak betaalt u € 120 per jaar extra. Heeft u 3 jonge kinderen die luiers dragen, of staan er meer dan 5 bewoners ingeschreven op hetzelfde adres? Ook dan kunt u een extra restafvalbak aanvragen via het contactformulier. Na uw aanvraag neemt de gemeente contact met u op.

Dan kunt u een nieuwe aanvragen via klantenservice@hvcgroep.nl.

U mag uw zakken of rolemmers pas op de ophaaldag vanaf 6.00 uur buiten zetten. Doe dit in ieder geval al voor 7.30 uur, zodat u zeker op tijd bent voor de ophaaldienst van HVC. De rolemmers moeten voor 21.00 uur weer binnen zijn.

U mag maximaal 0,5 m³ afval per 4 weken gratis brengen. Grotere hoeveelheden kunt u tegen betaling aanleveren op de weegbrug bij het afvalbrengstation in Middenmeer.

Een nieuwe pas kunt u aanvragen bij HVC. Verhuist u naar een adres waar gebruik wordt gemaakt van deze containers? Dan ontvangt u de kaart na aanvraag gratis. Hiervoor moet u wel een bewijs van inschrijving van uw nieuwe adres aan HVC tonen. Bent u uw pas kwijt? Dan kunt u bij HVC een nieuwe aanvragen voor € 7,50. Werkt uw afvalpas niet meer? Neem dan contact op met HVC via klantenservice@hvcgroep.nl of via 0800-0700.

Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met HVC via klantenservice@hvcgroep.nl of via telefoonnummer: 0800 0700.

Nee. Asbest moet u verpakt aanleveren bij het afvalbrengstation in Middenmeer.

Deze kunt u aanvragen via HVC. Kijk voor meer informatie op de website van HVC.

Als u last heeft van incontinentie of als u een stoma heeft, kunt u een een gratis afvalpas aanvragen via het contactformulier. Met deze pas kunt u gebruikmaken van de ondergrondse containers.

Bent u opzoek naar een glasbak, of bijvoorbeeld een container voor uw textiel/oude kleding? Kijk dan op de website van HVC

Op de website van HVC vindt u een overzicht van veel gestelde vragen. U kunt ook contact opnemen met de klantenservice

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.