Afval

De ophaaldagen in uw wijk vindt u in de afvalkalender van HVC. Voor het ophalen en verwerken van uw afval betaalt u afvalstoffenheffing.

Opgelet: Door de sneeuwval zijn er enkele wijzigingen rond de afvalinzameling. Lees meer in het speciale nieuwsbericht of kijk op de website van HVC

Naar de afvalkalender

Bewoners van de binnenstad kunnen huisafval op de vaste ophaaldagen op straat zetten in vuilniszakken. In wijken waar geen ruimte is voor afvalbakken, staan centrale (ondergrondse) afvalcontainers. Omwonenden krijgen hiervoor een afvalpas.

Bericht op uw telefoon of tablet

Wilt u een dag van te voren een bericht krijgen over welke bak wordt geleegd? Installeer dan de HVC-app op uw telefoon of tablet. 

HVC-app voor android HVC-app voor Apple iOS

Wat moet in welke bak?

De groene afvalbak is voor gft-afval, de zwarte afvalbak is voor restafval en de afvalbak met oranje deksel is bedoeld voor plastic, lege blikjes en drankenkartons. Op de website van HVC vindt u informatie over hoe u het beste kunt afval scheiden.

Grofvuil en klein chemisch afval

Grofvuil en klein chemisch afval haalt HVC op nadat u een afspraak heeft gemaakt. Dat kan via de website van HVC.

Vraag en antwoord

Een nieuwe pas kunt u aanvragen bij HVC. Verhuist u naar een adres waar gebruik wordt gemaakt van deze containers? Dan ontvangt u de kaart na aanvraag gratis. Hiervoor moet u wel een bewijs van inschrijving van uw nieuwe adres aan HVC tonen. Bent u uw pas kwijt? Dan kunt u bij HVC een nieuwe aanvragen voor € 7,50. Werkt uw afvalpas niet meer? Neem dan contact op met HVC via klantenservice@hvcgroep.nl of via 0800-0700.

Een extra afvalbak voor plastic en/of gft-afval kunt u gratis aanvragen via klantenservice@hvcgroep.nl of via telefoonnummer 0800 0700. Heeft u een stoma of last van incontinentie? Dan kunt u een extra afvalbak voor restafval aanvragen via het contactformulier. Voor een extra restafvalbak betaalt u € 120 per jaar extra.

Heeft u 3 jonge kinderen die luiers dragen, of staan er meer dan 5 bewoners ingeschreven op hetzelfde adres? Ook dan kunt u een extra restafvalbak aanvragen via het contactformulier. Na uw aanvraag neemt de gemeente contact met u op.

Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met HVC via klantenservice@hvcgroep.nl of via telefoonnummer: 0800 0700.

Klein chemisch afval bestaat onder meer uit batterijen, accu's, verfresten, schoonmaakmiddelen en olieproducten.

Er zijn in Westfriesland vier afvalbrengstations (milieustraten). U kunt er terecht met uw grof afval, tuinafval, klein chemisch afval, textiel, elektrische apparaten en bouw/sloopafval. U mag maximaal 0,5 m³ afval per 4 weken gratis brengen. De afvalbrengstations vindt u op de volgende locaties:

  • Westfrisia, Factorij 29a, Zwaag
  • Middenmeer, Koggenrandweg 1, Middenmeer (aan de dijk bij Medemblik, tegenover de afslag Opperdoes) 
  • Schepenwijk, Het Witte Hert 3, Enkhuizen
  • Braken, Kwelder 10, Obdam

U mag maximaal 0,5 m³ afval per 4 weken gratis brengen. Grotere hoeveelheden kunt u tegen betaling aanleveren op de weegbrug bij het afvalbrengstation in Middenmeer.

U mag uw zakken of rolemmers pas op de ophaaldag vanaf 6.00 uur buiten zetten. Doe dit in ieder geval al voor 7.30 uur, zodat u zeker op tijd bent voor de ophaaldienst van HVC. De rolemmers moeten voor 21.00 uur weer binnen zijn.

Nee. Asbest moet u verpakt aanleveren bij het afvalbrengstation in Middenmeer.

Op de website van HVC vindt u ook een overzicht van veel gestelde vragen.

Als u last heeft van incontinentie of als u een stoma heeft, kunt u een een gratis afvalpas aanvragen via het contactformulier. Met deze pas kunt u gebruikmaken van de ondergrondse containers.

Bent u opzoek naar een glasbak, of bijvoorbeeld een container voor uw textiel? Kijk dan op de website van HVC

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.