Bewijs van in leven zijn

Een Bewijs van in leven zijn is een uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP). In de verklaring staat dat u in leven bent. Een andere naam is Verklaring van in leven zijn.

Let op: een verklaring of bewijs van in leven zijn is geen attestatie de vita. Een attestatie de vita is een internationaal bewijs van in leven zijn dat iemand altijd persoonlijk moet aanvragen.

Voorwaarden

Om een verklaring van in leven zijn aan te kunnen vragen moet u bij de gemeente Hoorn staan ingeschreven.

Kosten

Een uittreksel uit de Basisregistratie personen kost € 8,45 als u het online aanvraagt en € 13,20 als u het op het stadhuis aanvraagt.

Soms is een verklaring (of bewijs) van in leven zijn gratis. Dat kan alleen als u kunt aantonen dat u het bewijs nodig heeft voor een pensioenfonds.

Aanvragen

Online aanvragen

Een online aanvraag is goedkoper dan een aanvraag op het stadhuis. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal of creditcard. Binnen 2 werkdagen krijgt u het uittreksel per post thuisgestuurd.

Online aanvragen

Op het stadhuis aanvragen

Voor een aanvraag op het stadhuis maakt u een afspraak. U neemt een geldig legitimatiebewijs mee. Het uittreksel krijgt u gelijk mee.

Afspraak maken

Vraag en antwoord

1. Waarvoor kan ik een verklaring (bewijs) van in leven zijn nodig hebben?

Soms heeft u dit bewijs nodig voor bijvoorbeeld uw levensverzekeraar, pensioenfonds of andere uitkerende instanties.

2. Hoe lang duurt het voordat ik mijn uittreksel krijg?

Bij een online aanvraag krijgt u het uittreksel binnen 2 werkdagen per post toegestuurd. Bij een aanvraag op het stadhuis (op afspraak) krijgt u het uittreksel gelijk mee.

3. Mag iemand anders voor mij een uittreksel BRP aanvragen?

Ja, u kunt iemand machtigen als de gemachtigde 18 jaar of ouder is. De gemachtigde moet dan een aantal zaken meenemen naar de afspraak op het stadhuis:

  • Een schriftelijke machtiging door u ondertekend.
  • Een kopie van uw legitimatiebewijs.
  • Zijn of haar eigen legitimatiebewijs.

Ouders, voogden of verzorgers van minderjarigen jonger dan 16 jaar kunnen voor hen een uittreksel aanvragen. Curatoren kunnen een uittreksel aanvragen voor de mensen die bij hen onder curatele staan.