Huurwoningen

In Hoorn zijn ongeveer 12.000 huurwoningen. 10.000 daarvan zijn sociale huurwoningen.

Sociale huurwoningen

Wilt u in aanmerking komen voor een sociale huurwoning? Dan mag uw bruto gezamenlijk inkomen niet hoger zijn dan € 52.671 per jaar (per 1 januari 2024). Als alleenstaande mag uw bruto inkomen niet hoger zijn dan € 47.669 (per 1 januari 2024). De huurprijs van deze woningen is lager dan de huurgrens voor huurtoeslag. Voor 2023 is dit € 879,66 per maand.

Aanmelden sociale huurwoning en wachttijd

Aanmelden kan als u 18 jaar bent via Woonmatch West-Friesland. Woningcorporatie Intermaris verdeelt de woningen op basis van inschrijfdatum. De wachttijd in Hoorn is 9 tot 12 jaar. Er zijn ook woningen alleen beschikbaar voor doorstromers. Zij hebben voorrang op andere mensen die een woning zoeken. U bent doorstromer als u een sociale huurwoning in Westfriesland leeg achterlaat van één van de samenwerkende woningcorporaties of woningbedrijven in West-Friesland. Dit moet u aangeven op de website van Woonmatch West Friesland. Hier wordt de volgorde bepaald door de oorspronkelijke inschrijfdatum bij Woonmatch.

Vrije sector huurwoningen

Dit zijn huurwoningen met een huurprijs hoger dan de sociale huurgrens. Diverse makelaars in Hoorn bieden huurwoningen aan. Ook worden er via verschillende websites huurwoningen aangeboden, zoals:

 Antikraak woningen

Op www.gapph.nl/woonruimte, www.wolfhuisvestingsgroep.nl en www.adhocbeheer.nl vindt u meer informatie over antikraak woningen in de regio. Antikraak woningen zijn woningen die uiteindelijk gesloopt worden.

Intermaris biedt jongerenwoningen aan. Een jongerenwoning is een sociale huurwoning. De woning is klein en de huur is laag. Kijk voor meer informatie op de website van Intermaris

Bent u 55 jaar of ouder en zoekt u een woning die bij uw situatie past? Nu én in de toekomst? Dan is een senioren- of aanleunwoning misschien iets voor u. Kijk voor meer informatie op de website van Intermaris

Intermaris publiceert dagelijks het woningaanbod via de website Woonmatch Westfriesland. Daarop kunt u reageren. De toewijzing gaat op basis van inschrijfdatum. Dus het aantal jaar dat u staat ingeschreven bepaalt of u de woning krijgt.

Dat hangt van uw situatie af. Kijk voor meer informatie op de pagina Urgentie aanvragen huurwoning. 

Het kan zijn dat u recht heeft op huurtoeslag. Bekijk dit via de website Toeslagen. Bent u verhuisd? Kijk op de website van de belastingdienst wat dat voor u betekent. 

Het huurrecht bestaat voor een groot deel uit regels die de huurder moeten beschermen. Kijk voor meer informatie op de website www.wa.nl. Ook vindt u daar een overzicht met meest gestelde vragen. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.