Starterslening

De maximale starterslening voor woningen tot € 250.000 is € 50.000. Voor woningen tussen € 250.001 en € 405.000 mogen starters maximaal € 30.000 lenen. Voor woningen tot € 190.000 met erfpacht vanuit Duokoop geldt een maximum lening van € 38.000. U betaalt bij een starterslening de eerste 3 jaar geen rente en aflossing. Ook staat de rente vast voor 15 jaar. 

Aanvragen

U kunt pas een lening aanvragen als er een voorlopig koopcontract of een voorlopige koop/aanneemovereenkomst is ondertekend door alle partijen. U heeft ook DigiD nodig. 

Aanvragen starterslening  

  • U wilt een woning binnen de gemeente Hoorn kopen. 
  • U heeft nog nooit eerder een woning gekocht. 
  • U sluit de eerste hypotheek af onder Nationale Hypotheek Garantie. 
  • De rente van uw eerste hypotheek staat minimaal 10 jaar vast. 
  • De woning kost niet meer dan € 405.000 (inclusief eventuele verbeterkosten). Als u investeert in energiebesparende maatregelen mag de woning maximaal € 429.300 kosten.
  • U maakt geen gebruik van een andere regeling (bijvoorbeeld de koopstartregeling van Intermaris). 

Meer informatie en voorwaarden vindt u op de website van SVn.  

U kunt bij de bank informeren hoeveel u met uw inkomen kunt lenen voor de hypotheek. Het is ook mogelijk op de site van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een berekening te maken. Als de hypotheek niet voldoende is, komt u misschien in aanmerking voor een starterslening.

Na 3 jaar vraagt u een hertoets aan voor de starterslening. Is uw inkomen onvoldoende gestegen na de eerste 3 jaar? Dan volgt weer een periode van 3 jaar waarin u geen rente en aflossing afdraagt. Als uw inkomen voldoende is gestegen na 3 jaar, dan gaat u rente en aflossing betalen.

Als uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden uit de verordening van de gemeente, ontvangt u een toewijzing om uw starterslening bij Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) aan te vragen. Na ontvangst van uw aanvraag bij de SVn krijgt u een persoonlijke inlogcode. Hiermee kunt u op de website van SVn de voortgang van uw aanvraag volgen. U ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie van SVn met een offerte of afwijsbrief.

De gemeente Hoorn stelt het geld beschikbaar. De SVn voert de regeling voor onze gemeente uit.

Ja. Het maakt niet uit of het om een nieuwe of bestaande woning gaat. Het mag om elk type woning gaan: een eengezinswoning, maar ook een appartement.

Ja, ook als u een eigen bedrijf heeft, kunt u een starterslening aanvragen. U moet in dat geval uw inkomen uit het bedrijf van de laatste 12 maanden schriftelijk aantonen.

Nee. U hoeft niet al in Hoorn te wonen om in aanmerking te komen voor een starterslening. U kunt ook in aanmerking komen als u nu in een andere gemeente woont, maar in Hoorn uw eerste woning wil kopen.

Ja. Dat kost niks. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.