Reisdocument voor vreemdelingen

Inwoners van Nederland zonder de Nederlandse nationaliteit kunnen een reisdocument voor vreemdelingen aanvragen. Dit heet een vreemdelingenpaspoort. U kunt een vreemdelingenpaspoort aanvragen na het maken van een afspraak.

Hoe lang duurt de aanvraag?

Uw gegevens worden nagegaan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het ministerie van Buitenlandse zaken beslist daarna of u een vreemdelingenpaspoort krijgt. Dit kan 2 tot 4 maanden duren.

Voorwaarden

Om een vreemdelingenpaspoort aan te vragen gelden de volgende voorwaarden:

  • U kunt aantonen dat uw eigen land u geen paspoort kan of wil verstrekken (bijvoorbeeld omdat uw ambassade weigert).
  • U bent niet geregistreerd als vluchteling. Als u vluchteling bent, komt u in aanmerking voor een vluchtelingenpaspoort.
  • Als u minderjarig bent, moet(en) de ouders of voogd het aanvraagformulier ondertekenen. Toestemming kan ook via een schriftelijke verklaring.

Kosten

Een reisdocument voor vluchtelingen of vreemdelingen kost € 52.

Aanvragen

Meenemen

Naar de afspraak voor de aanvraag van een vreemdelingenpaspoort neemt u mee:

  • Een goed lijkende pasfoto in kleur.
  • Uw geldige verblijfsvergunning.
  • Uw oude reisdocument (als u dat heeft).

Kinderen tot 18 jaar hebben daarnaast nodig:

De aanvrager moet voor het aanvragen en het afhalen van het vreemdelingenpaspoort persoonlijk naar het stadhuis komen.

Afspraak maken

Vraag en antwoord

1. Hoe lang is een vreemdelingenpaspoort geldig?

Het vreemdelingenpaspoort is minimaal 1 en maximaal 5 jaar geldig. Dat is afhankelijk van de verblijfstatus.

2. Wat moet ik doen als ik mijn vorige reisdocument kwijt ben?

Is uw Nederlandse paspoort kwijt of vermist? U hoeft daarvan geen aangifte te doen bij de politie. Meld het verlies wel zo snel mogelijk bij uw gemeente. U kunt daar ook direct een nieuw document aanvragen.