Identiteitskaart

Voor de aanvraag van een identiteitskaart maakt u een afspraak in het stadhuis. Een identiteitskaart verlengen is niet mogelijk. U vraagt altijd een nieuwe aan. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor volwassenen en 5 jaar voor kinderen tot 18 jaar.

Afspraak maken

Wanneer is de identiteitskaart klaar?

Uw identiteitskaart is 5 werkdagen na uw aanvraag klaar. U kunt het dan vanaf 10.00 uur ophalen. Bij een spoedaanvraag is uw identiteitskaart na 1 tot 2 werkdagen klaar.

Identiteitskaart ophalen of laten bezorgen

U kunt uw identiteitskaart zonder een afspraak te maken ophalen in het stadhuis of gratis laten bezorgen. U maakt deze keuze bij de aanvraag. Lees alles over het bezorgen op de pagina Bezorgen identiteitskaart.

Identiteitskaart kwijt of gestolen?

U hoeft geen aangifte te doen bij de politie als uw identiteitskaart is gestolen. Meld dit wel zo snel mogelijk bij de gemeente. Daarna kunt u een afspraak maken om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.  

Om een identiteitskaart aan te kunnen vragen gelden de volgende voorwaarden:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Hoorn.

Wil je als kind van onder de 12 jaar zelf een identiteitskaart aanvragen? Dan heb heb je schriftelijke toestemming van alle gezaghouders nodig.

Identiteitskaart

Kosten

Volwassenen vanaf 18 jaar

€ 64

Volwassenen vanaf 18 jaar met spoedaanvraag

€ 114,90

Personen tot 18 jaar

€ 32,00

Personen tot 18 jaar met spoedaanvraag

€ 83,80

Extra kosten voor een aanvraag aan huis

€ 26

U betaalt de kosten voor uw identiteitskaart bij de aanvraag in het stadhuis.

Neem het volgende mee naar de afspraak in het stadhuis:

  • Alle reisdocumenten (paspoort/identiteitskaart) die u bezit, ook als ze niet meer geldig zijn.
  • Een goedgelijkende pasfoto in kleur. De pasfoto is maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag. Meer informatie over de eisen van een pasfoto vindt u op de website van de Rijksoverheid.
  • Een pinpas (of contant geld).
  • Kinderen tot 12 jaar: schriftelijke toestemming van de gezaghouders en een geldig legitimatiebewijs (of kopie daarvan). Gebruik hier het formulier schriftelijke toestemming reisdocument (pdf, 647 kB) voor.

De persoon voor wie de identiteitskaart wordt aangevraagd, moet altijd zelf aanwezig zijn. 

Dit doet u na het maken van een afspraak.U kunt op het stadhuis aangeven dat het om een spoedaanvraag gaat. U betaalt hier extra kosten voor.  

Ja. Na het ophalen van uw identiteitskaart ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Ja, in het stadhuis is een automaat aanwezig waarmee u zelf pasfoto's kunt laten maken. Het maken van een foto kost € 7. Dit kunt u alleen contactloos met pin betalen.

Na de aanvraag moet u de identiteitskaart binnen 3 maanden persoonlijk afhalen in het stadhuis. Daarvoor hoeft u geen afspraak te maken. U heeft alleen uw afhaalbewijs nodig. Ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het afhalen. U kunt uw identiteitskaart ook laten bezorgen.

Als u met een kind naar het buitenland reist, heeft het kind een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. Soms is het verstandig de website van de Rijksoverheid te bekijken. Bijvoorbeeld als u een andere achternaam heeft dan uw kind en alleen met uw kind op reis gaat. Of als u niet de ouder bent van het kind waarmee u op reis gaat.

De letter ‘O’ komt in de Nederlandse documentnummers niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’ (nul).

Als het u door een medische reden niet lukt om naar het stadhuis te komen, kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. U zorgt zelf voor een goede pasfoto. Houd ook rekening met extra kosten. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.

Als uw oude identiteitskaart al verlopen is, dan moet u het inleveren bij de aanvraag. Is de identiteitskaart nog niet verlopen, dan moet u het inleveren bij het ophalen van uw nieuwe identiteitskaart. Bij het ophalen van uw nieuwe identiteitskaart kunt u aangeven dat u uw oude identiteitskaart graag terug wilt. De oude identiteitskaart wordt dan ongeldig gemaakt. Dit geldt eventueel ook voor een oud paspoort.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.