Verhuizing doorgeven

Als u gaat verhuizen, bent u verplicht uw adreswijziging door te geven aan de gemeente. Doe dit binnen 5 dagen. U mag uw adreswijziging al voor het verhuizen doorgeven. Een verhuizing kunt u online doorgeven met uw DigiD. Dat geldt voor een verhuizing binnen de gemeente en een verhuizing naar de gemeente. U hoeft zich niet uit te schrijven bij uw oude gemeente.

Kosten

Een verhuizing doorgeven is gratis.

Verhuizing doorgeven

Online verhuizing doorgeven

U kunt uw verhuizing online doorgeven. Daarvoor heeft u DigiD nodig.

Binnen Hoorn Naar Hoorn

Afspraak maken

Het is ook mogelijk om uw verhuizing op het stadhuis door te geven. Daarvoor maakt u een afspraak en neemt u uw legitimatiebewijs mee.

Afspraak maken

Toestemming van de hoofdbewoner of eigenaar

Gaat u bij iemand inwonen? Dan heeft u toestemming nodig van de hoofdbewoner of eigenaar. Stuur daarom een Verklaring toestemming van inwoning mee. De hoofdbewoner of eigenaar moet deze verklaring ondertekenen. Dit formulier kunt u meesturen tijdens het online doorgeven van uw verhuizing. Ook is een kopie van het legitimatiebewijs van de hoofdbewoner of eigenaar nodig.

Vraag en antwoord

1. Hoe lang duurt het voordat mijn verhuizing verwerkt is?

Als alle gegevens correct zijn, verwerken wij uw verhuizing meestal binnen een week. Op www.mijnoverheid.nl kunt u de status van uw doorgegeven verhuizing bekijken, door op het kopje 'lopende zaken' te klikken.

2. Aan wie geeft de gemeente mijn verhuizing door?

Alle overheidsinstanties krijgen automatisch bericht na uw adreswijziging. Wijzigingen voor bijvoorbeeld abonnementen en verzekeringen geeft u zelf door.

3. Mag een ander mijn verhuizing doorgeven?

Als u 16 jaar of ouder bent, kunt u zelf uw adreswijziging doorgeven. Sommige anderen mogen dat ook voor u doen, namelijk:

  • Uw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner, als die hetzelfde oude en nieuwe woonadres heeft. 
  • Uw ouders, als zij hetzelfde oude en nieuwe woonadres hebben. 
  • Uw meerderjarige kinderen, als zij hetzelfde oude en nieuwe woonadres hebben.
  • Uw verzorgers/voogd/curator.
  • Iemand die door u gemachtigd is. De gemachtigde moet meerderjarig zijn en de machtiging, een legitimatiebewijs en (een kopie van) uw legitimatiebewijs meenemen.