Verhuizing doorgeven

Gaat u verhuizen? Geef dit uiterlijk 5 werkdagen na uw verhuizing gratis door. Dit kan ook al voor uw verhuizing. Verhuist u naar een andere gemeente? Dan moet u dit alleen doorgeven aan de gemeente waar u gaat wonen. U kunt een verhuizing online doorgeven met DigiD. Uw verhuizing doorgeven in het stadhuis kan na het maken van een afspraak.

Online doorgeven

Binnen Hoorn Naar Hoorn

Gaat u bij iemand inwonen? Dan heeft u toestemming nodig van de hoofdbewoner of eigenaar. De hoofdbewoner kan toestemming geven met DigiD. 

Toestemming geven voor inwonen

Het is ook mogelijk om het formulier Toestemming geven inschrijving op adres (pdf, 629 kB) in te vullen. Dit formulier moet de hoofdbewoner ondertekenen. Het formulier kunt u meesturen tijdens het online doorgeven van uw verhuizing. In dat geval is ook een kopie van het legitimatiebewijs van de hoofdbewoner of eigenaar nodig.

Als alle gegevens correct zijn, wordt uw verhuizing binnen 5 werkdagen na de verhuisdatum verwerkt. Zodra uw verhuizing is verwerkt, ontvangt u een verhuiskaartje als bevestiging.

De gemeente geeft uw verhuizing door aan alle instanties die deze gegevens nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de Belastingdienst, de politie, de brandweer en ziekenhuizen. Op de pagina Wie krijgt mijn gegevens? vindt u meer informatie. De instanties die uw gegevens ontvangen, bewaken uw privacy. Zij gebruiken uw gegevens alleen om hun taken uit te voeren.

Als u 16 jaar of ouder bent, kunt u zelf uw adreswijziging doorgeven. Sommige anderen mogen dat ook voor u doen, namelijk:

 • Uw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner, als die hetzelfde oude en nieuwe woonadres heeft. 
 • Uw ouders, als zij hetzelfde oude en nieuwe woonadres hebben. 
 • Uw meerderjarige kinderen, als zij hetzelfde oude en nieuwe woonadres hebben.
 • Uw verzorgers/voogd/curator.
 • Iemand die door u gemachtigd is. De gemachtigde moet meerderjarig zijn en de machtiging, een legitimatiebewijs en (een kopie van) uw legitimatiebewijs meenemen.

Uw eigen verhuizing doorgeven

 • Dat kan als u 16 jaar of ouder bent.
 • Verhuizing voor iemand anders doorgeven. Dat kan voor:
  • Uw minderjarige kind, als u de ouder, voogd of verzorger bent.
  • Uw echtgenoot of geregistreerd partner.
  • Uw meerderjarige kind, als hij of zij mee verhuist.
  • Uw ouder, als hij of zij mee verhuist.
  • Iemand die onder curatele staat, als u curator bent.

Wilt u de verhuizing voor iemand anders doorgeven? Dat kan online alleen als u zelf ook verhuist. Als uw zoon of dochter alléén verhuisd, zijn er twee opties:

 • Zelf doen met DigiD (mag/kan vanaf 16 jaar)
 • Aan de balie of met een papieren formulier

Dan moet deze persoon worden uitgeschreven. Kijk voor meer informatie op de pagina Uitschrijven van een persoon

U kunt verhuiskostenvergoeding krijgen als u moet verhuizen omdat uw woning wordt gesloopt of gerenoveerd. Stopt uw huur omdat uw verhuurder een geldend bestemmingsplan wil uitvoeren? Ook dan heeft u recht op verhuiskostenvergoeding van uw verhuurder. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Een verhuizing binnen Hoorn geeft u door via het formulier verhuizen binnen Hoorn. Een verhuizing naar Hoorn geeft u door via het formulier verhuizen naar Hoorn.

 Als uw onderneming is verhuisd, moet u het nieuwe adres melden bij de Kamer van Koophandel. U hoeft de adreswijziging niet door te geven aan de gemeente of aan de afdeling Belastingen.

Dan kunnen zit dit zelf aanleveren via www.hoorn.nl/inleveren onder vermelding van het zaaknummer dat u ontvangt wanneer u uw verhuizing doorgeeft.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.