Verhuizing doorgeven

Binnen Hoorn

Als u gaat verhuizen, bent u verplicht uw adreswijziging door te geven aan de gemeente. Doe dit binnen 5 dagen. U mag uw adreswijziging al voor het verhuizen doorgeven. Een verhuizing binnen de gemeente Hoorn kunt u online doorgeven via het formulier 'Verhuizing binnen de gemeente Hoorn.' Voor het online doorgeven van een verhuizing heeft u DigiD nodig.

Naar Hoorn

Als u vanuit een andere gemeente naar Hoorn verhuist, kunt u dit doorgeven via het formulier 'Verhuizing naar de gemeente Hoorn.' De gemeente Hoorn geeft uw verhuizing door aan uw oude gemeente. U hoeft u dus niet uit te schrijven.

Afspraak stadhuis

Het is ook mogelijk om uw verhuizing op het stadhuis door te geven. Daarvoor maakt u online een afspraak en neemt u uw legitimatiebewijs mee.

 

Kosten

Een verhuizing doorgeven is gratis.

Aanvragen

Online verhuizing doorgeven

U kunt uw verhuizing online doorgeven. Daarvoor heeft u DigiD nodig.

Binnen Hoorn Naar Hoorn

Afspraak maken

Het is ook mogelijk om uw verhuizing op het stadhuis door te geven. Daarvoor maakt u een afspraak en neemt u uw legitimatiebewijs mee.

Afspraak maken

Toestemming van de hoofdbewoner of eigenaar

Gaat u bij iemand inwonen? Dan heeft u toestemming nodig van de hoofdbewoner of eigenaar. Stuur daarom een Verklaring toestemming van inwoning mee. De hoofdbewoner of eigenaar moet deze verklaring ondertekenen. Ook is een kopie van het legitimatiebewijs van de hoofdbewoner of eigenaar nodig.

Kopie huur- of koopovereenkomst (optioneel)

U kunt een kopie van de huur- of koopovereenkomst (waaruit blijkt dat u huurder of eigenaar bent) overleggen. Maar dit is niet verplicht. Wel kan op die manier uw verhuizing sneller worden verwerkt. Bij twijfel kan de gemeente hier achteraf ook nog om vragen.

Adres in onderzoek

Als uw adres in onderzoek staat worden altijd aanvullende stukken gevraagd.

Vraag en antwoord

1. Hoe lang duurt het voordat mijn verhuizing verwerkt is?

Als alle gegevens correct zijn, verwerken wij uw verhuizing meestal binnen een week.

2. Aan wie geeft de gemeente mijn verhuizing door?

Alle overheidsinstanties krijgen automatisch bericht na uw adreswijziging. Wijzigingen voor bijvoorbeeld abonnementen en verzekeringen geeft u zelf door.

3. Mag een ander mijn verhuizing doorgeven?

Als u 16 jaar of ouder bent, kunt u zelf uw adreswijziging doorgeven. Sommige anderen mogen dat ook voor u doen, namelijk:

  • Uw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner, als die hetzelfde oude en nieuwe woonadres heeft. 
  • Uw ouders, als zij hetzelfde oude en nieuwe woonadres hebben. 
  • Uw meerderjarige kinderen, als zij hetzelfde oude en nieuwe woonadres hebben.
  • Uw verzorgers/voogd/curator.
  • Iemand die door u gemachtigd is. De gemachtigde moet meerderjarig zijn en de machtiging, een legitimatiebewijs en (een kopie van) uw legitimatiebewijs meenemen.