Rijbewijs aanvragen/verlengen

Voor het aanvragen van een rijbewijs maakt u een afspraak in het stadhuis. Als uw rijbewijs verloopt, moet u een nieuw rijbewijs aanvragen. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.

Afspraak maken

Rijbewijs soms langer geldig

Als u uw rijbewijs niet op tijd kunt verlengen vanwege de coronamaatregelen geldt de volgende regeling:

Rijbewijzen die verlopen (zijn) van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020, zijn 9 maanden langer geldig, gerekend vanaf de verloopdatum die op uw rijbewijs staat. Dit geldt niet alleen in Nederland, maar in alle landen in Europa. Bekijk meer informatie hierover op de website van de Dienst Wegverkeer.

Wanneer is het rijbewijs klaar?

U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen na uw aanvraag ophalen of gratis laten bezorgen. Bij een spoedaanvraag ligt het rijbewijs na 1 tot 2 werkdagen klaar.

Rijbewijs ophalen of thuis laten bezorgen

U kunt uw rijbewijs zonder een afspraak te maken ophalen in het stadhuis of gratis laten thuisbezorgen. U maakt deze keuze bij de aanvraag. Lees alles over het bezorgen op de pagina Bezorgen rijbewijs.

Rijden onder de 18 jaar

Jongeren vanaf 17 jaar kunnen rijexamen doen. Zij mogen alleen autorijden als er een begeleider met begeleiderspas meerijdt. Hun rijbewijs kunnen ze daarom pas aanvragen als de begeleider een begeleiderspas heeft aangevraagd bij 2toDrive.

Rijbewijs kwijt of gestolen? 

U hoeft geen aangifte bij de politie te doen als uw rijbewijs gestolen of kwijt is. U maakt een afspraak om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Voorwaarden

Om een rijbewijs aan te kunnen vragen moet u ingeschreven staan in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Hoorn.

Kosten

Soort aanvraag

Kosten 

Rijbewijs

€ 41

Rijbewijs met spoedaanvraag

(€ 41 + € 50,10 spoedkosten)

€ 91,10

Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring)

€ 37,80

U betaalt de kosten voor uw rijbewijs bij de aanvraag in het stadhuis.

Meenemen

Neem het volgende mee naar de afspraak in het stadhuis:

  • Uw vorige rijbewijs (behalve bij een eerste aanvraag of vermissing).
  • Een goedgelijkende pasfoto in kleur. De pasfoto is maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag. Meer informatie over de eisen van een pasfoto vindt u op de website van de Rijksoverheid.
  • Een pinpas (of contant geld).
  • Is uw rijbewijs verlopen of vermist? Neem dan ook een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort of identiteitskaart).

In de volgende gevallen moet u ook een verklaring van geschiktheid hebben:

  • Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
  • Als u een rijbewijs voor bus of vrachtwagen wilt verlengen (C of D).
  • Als u een medische beperking heeft.

Vraag en antwoord

Ja, in het stadhuis is een automaat aanwezig waarmee u zelf pasfoto's kunt laten maken. Het maken van een foto kost € 5. Dit kunt u met pin betalen (contactloos) of gepast met munt- of briefgeld.

Dat hangt af van uw situatie. Op de website van het CBR vindt u informatie over de keuring.

Alle bestuurders van een tractor hebben een T-rijbewijs nodig. Meer informatie vindt u op de website van Rijksoverheid.

Een internationaal rijbewijs vraagt u aan bij de ANWB.

U kunt een Nederlands militair rijbewijs omwisselen voor een normaal Nederlands rijbewijs. Heeft u al een normaal rijbewijs, maar met minder categorieën dan uw militair rijbewijs? Dan kunt u de categorieën van uw militair rijbewijs late n overzetten (meestal C en D).

Als uw rijbewijs kwijt of gestolen is, kunt u een duplicaat van uw vorige rijbewijs aanvragen. Het nieuwe rijbewijs (duplicaat) is geldig zo lang als uw oude rijbewijs nog geldig was. Hiermee voorkomt u dat u een Verklaring van geschiktheid nodig heeft.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.