Parkeervergunning bewoners

Om te parkeren in bepaalde delen van de stad, heeft u een parkeervergunning nodig. Een parkeervergunning kunt u online aanvragen. Op de kaart Indeling vergunninggebieden ziet u of er in uw straat vergunningparkeren geldt. Met een parkeervergunning mag u alleen parkeren op vergunningplekken.

Vergunning bewoners centrum

Als u een vergunning aanvraagt voor het centrum, komt u op een wachtlijst. De gemeente kan alleen een inschatting geven hoe lang u moet wachten. Neem hiervoor contact op via het contactformulier. Bewoners van het centrum kunnen ook een langparkeervergunning aanvragen voor het Pelmolenpad, P+R Transferium, RAC-locatie en het betaald parkeergedeelte van het Visserseiland voor een tweede voertuig of de overbruggingsperiode van de wachtlijst. 

Vergunning bewoners blauwe zone 

Bewoners van de Koepoortsweg, Van Dedemstraat, Keern, Sophie Vitringastraat, Grote Beer en het Bolwerk kunnen een vergunning voor de blauwe zone aanvragen.

Aanvragen, wijzigen of opzeggen van parkeervergunning

Het aanvragen en opzeggen van een parkeervergunning doet u online met uw DigiD. Ook het (tijdelijk) wijzigen van een kenteken doet u online.

Parkeervergunning aanvragen, wijzigen of opzeggen

Parkeren voor bezoekers in vergunninggebied

Krijgt u bezoek en woont u in een parkeervergunninggebied? Dan heeft u een bezoekersvergunning nodig. Lees alles hierover op de pagina Bezoekersvergunning.

Om een parkeervergunning aan te vragen gelden deze voorwaarden:

  • U woont in het gebied waarvoor u de vergunning aanvraagt.
  • Het voertuig waarvoor u de vergunning aanvraagt, moet op uw naam staan. Als u een lease-auto heeft, moet u aantonen dat u de rechtmatige gebruiker bent.

Voor het centrum gelden nog extra voorwaarden:

  • U kunt maximaal één vergunning per adres aanvragen. Als u op eigen terrein kunt parkeren, is het niet mogelijk om een vergunning aan te vragen. 
  • U kunt maximaal één langparkeervergunning per adres aanvragen. Behalve als u op eigen terrein kunt parkeren. Dan kunt u geen vergunning aanvragen.
  • U kunt per adres maximaal één vergunning en één langparkeervergunning aanvragen.
Overzicht tarieven parkeervergunning
Gebied Prijs vergunning
Centrum € 63,90 per jaar voor de bewonersvergunning
  € 146,40 per jaar voor de langparkeervergunning bewoners
Grote Waal € 24,60 per jaar voor de eerste vergunning
  € 49,20 per jaar voor de tweede vergunning
Hoorn-Noord/Venenlaankwartier € 24,60 per jaar voor de eerste vergunning
  € 49,20 per jaar voor de tweede vergunning

Het overschrijven van een parkeervergunning of ontheffing op een ander kenteken kost € 12,86.

U kunt een parkeervergunning voor bewoners in het stadhuis aanvragen na het maken van een afspraak.

Afspraak maken

Ja, de vergunningen zijn automatisch verlengd en digitaal gemaakt. U hoeft dus niets te doen.

Neem dan contact op met de gemeente of maak een afspraak. Dan regelen wij de aanvraag voor u.

Als u heeft betaald kunt u meteen parkeren in uw vergunningsgebied.

In gebied Centrum geldt vergunningparkeren op:

  • maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 23.00 uur
  • koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur.

In de gebieden Hoorn-Noord/Venenlaankwartier en Grote Waal geldt vergunningparkeren op:

  • maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur
  • donderdag tot 21.00 uur
  • koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Op zon- en feestdagen geldt vrij parkeren. De feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. Ook op Lappendag geldt vrij parkeren.

Voor uw bezoek kunt u een bezoekersvergunning aanvragen. Met een bezoekersvergunning mag iemand op een vergunningplaats parkeren. Kijk voor meer informatie op de pagina Bezoekersvergunning.

Als u tijdelijk een andere auto krijgt van de garage geeft u dit kenteken door aan de gemeente. U kunt maximaal 5 dagen gebruik maken van een tijdelijk kenteken. Het doorgeven van een tijdelijk kenteken is gratis.

Bij een andere auto moet u het nieuwe kenteken doorgeven. Het wijzigen van een kenteken kost geld.

Als u verhuist naar een andere plaats of een gebied in Hoorn dat geen vergunninggebied is, wordt de vergunning automatisch ongeldig. U krijgt het bedrag terug dat staat voor het aantal volle maanden dat uw vergunning nog geldig is. Als u naar een ander vergunninggebied verhuist, kunt u een nieuwe vergunning aanvragen. Als er prijsverschil is, wordt dat verrekend.

Een parkeervergunning voor bewoners is 1 jaar geldig, van 1 januari tot en met 31 december. De parkeervergunning wordt automatisch verlengd. U ontvangt hierover geen bericht.

Ja dat kan. U krijgt geld terug over het aantal volle maanden dat de vergunning nog geldig is. Dat geldt als u uw parkeervergunning stop zet. U krijgt geen geld terug als u ontheffing heeft gekregen.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.