Parkeervergunning bewoners

Om te parkeren in bepaalde delen van de stad, heeft u een parkeervergunning nodig. Een parkeervergunning kunt u online aanvragen. Op de kaart Indeling vergunninggebieden ziet u of er in uw straat vergunningparkeren geldt. Met een parkeervergunning mag u alleen parkeren op vergunningplekken.

Online aanvragen

Wachtlijst voor bewoners in het centrum

Als u een vergunning aanvraagt voor het centrum, komt u op een wachtlijst. Wij kunnen alleen een inschatting geven hoe lang u moet wachten. Neem hiervoor contact op via het contactformulier. Bewoners van het centrum kunnen ook een langparkeervergunning aanschaffen voor het Pelmolenpad, P+R Transferium, Rac-locatie en het betaald parkeergedeelte van het Visserseiland. Dit kan via de pagina Parkeervergunning grote terreinen.

Ontheffing blauwe zone 

Bewoners van de Koepoortsweg, Van Dedemstraat, Keern, Sophie Vitringastraat, Grote Beer en het Bolwerk kunnen een ontheffing voor de blauwe zone aanvragen. Maak hiervoor een afspraak op het stadhuis.

Parkeervergunning wijzigen of opzeggen?

Kijk op de pagina Parkeervergunning wijzigen.

 

Om een parkeervergunning aan te vragen gelden deze voorwaarden:

  • U woont in het gebied waarvoor u de vergunning aanvraagt.
  • Het voertuig waarvoor u de vergunning aanvraagt, moet op uw naam staan. Als u een lease-auto heeft, moet u aantonen dat u de rechtmatige gebruiker bent.

Voor het centrum gelden nog extra voorwaarden:

  • U kunt maximaal één vergunning per adres aanvragen. Als u op eigen terrein kunt parkeren, is het niet mogelijk om een vergunning aan te vragen. 
  • U kunt maximaal één langparkeervergunning per adres aanvragen. Behalve als u op eigen terrein kunt parkeren. Dan kunt u geen vergunning aanvragen.
  • U kunt per adres maximaal één vergunning en één langparkeervergunning aanvragen.
Overzicht tarieven parkeervergunning
Gebied Prijs vergunning Prijs boekje kraskaarten
Centrum € 63,05 per jaar voor de bewonersvergunning € 25,20
  € 144,35 per jaar voor de langparkeervergunning bewoners  
Grote Waal € 24,20 per jaar voor de eerste vergunning € 12,60
  € 48,50 per jaar voor de tweede vergunning  
Hoorn-Noord/Venenlaankwartier € 24,20 per jaar voor de eerste vergunning € 12,60
  € 48,50 per jaar voor de tweede vergunning  

Het overschrijven van een parkeervergunning of ontheffing op een ander kenteken kost € 12,68.

U kunt een parkeervergunning voor bewoners in het stadhuis aanvragen na het maken van een afspraak.

Afspraak maken

Binnen twee weken na de aanvraag ontvangt u uw vergunning thuis per post.

In gebied Centrum geldt vergunningparkeren op:

  • maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 23.00 uur
  • koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur.

In de gebieden Hoorn-Noord/Venenlaankwartier en Grote Waal geldt vergunningparkeren op:

  • maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur
  • donderdag tot 21.00 uur
  • koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Op zon- en feestdagen geldt vrij parkeren. De feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. Ook op Lappendag geldt vrij parkeren.

Voor uw bezoek kunt u kraskaarten aanvragen. Met een kraskaart mag iemand maximaal 4 uur op een vergunningplaats parkeren. Kijk voor meer informatie op de pagina Kraskaarten.

Als u verhuist naar een andere plaats of een gebied in Hoorn dat geen vergunninggebied is, wordt de vergunning ongeldig. U moet deze opsturen naar de gemeente. U krijgt het bedrag terug dat staat voor het aantal hele maanden dat uw vergunning nog geldig is. Als u naar een ander vergunninggebied verhuist, kunt u een nieuwe vergunning aanvragen. Als er prijsverschil is, wordt dat verrekend.

Bij een andere auto moet u de parkeervergunning of ontheffing op het nieuwe kenteken overschrijven. U kunt dit regelen in het stadhuis na het maken van een afspraak. De oude vergunning moet u inleveren. Meer informatie vindt u op de pagina Parkeervergunning wijzigen.

Dan kunt u in het stadhuis kosteloos een vervangende vergunning krijgen voor die periode.

U krijgt geld terug over het aantal volle maanden dat de vergunning nog geldig is. Dat geldt als u uw parkeervergunning inlevert of als deze wordt ingetrokken. U krijgt geen geld terug als u ontheffing heeft gekregen. Kijk op de pagina Parkeervergunning wijzigen of opzeggen voor alle informatie.

De parkeervergunningen die per kalenderjaar worden afgegeven worden toegezonden als u per automatische incasso betaalt.

Dat verschilt per type parkeervergunning. Een vergunning voor een parkeerplaats op de Westfries is het schaatsseizoen geldig. Op het Transferium is de vergunning minimaal 1 maand en maximaal 1 jaar geldig. U ontvangt geen bericht als de vergunning verloopt. Alle andere soorten parkeervergunningen worden automatisch verlengd. U ontvangt hierover geen bericht.

U kunt gratis een vervangende parkeervergunning ophalen. Dit kan alleen na het maken van een afspraak.

Ja, de parkeervergunning moet duidelijk zichtbaar zijn in de auto. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.