Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Op 1 januari is de nieuwe wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Gaat u bijvoorbeeld een nieuw huis of bedrijfspand bouwen? Dan krijgt u hiermee te maken. Het doel van de Wkb is een verbetering van de bouwkwaliteit. Ook is er meer controle tijdens de bouw. Dit betekent dat u vóór de bouw moet controleren of uw bouwwerk onder de Wkb valt.

Controle via het Omgevingsloket

Controleer via het Omgevingsloket of uw bouwwerk onder de Wkb valt. Valt u bouwwerk onder de Wkb? Dan moet u een kwaliteitsborger inschakelen. Dit is een onafhankelijke controleur. Uw aannemer of architect kan u hierbij helpen. Een overzicht van erkende kwaliteitsborgers vindt u in een register van de Rijksoverheid

Waarom een kwaliteitsborger?

De kwaliteitsborger biedt u meer bescherming. De kwaliteitsborger kijkt mee van het plan tot de oplevering en controleert alle technische regels en kwaliteitseisen. Dit gebeurt precies op het moment dat het nodig is. Dit scheelt tijd en voorkomt fouten. Ook geeft het u als opdrachtgever meer bescherming tegen fouten of het pas later constateren dat een onderdeel niet aan de vereisten voldoet.

Ruimtelijke en technische vergunning

De Omgevingswet knipt de bouwvergunning op in twee delen:

  • een ruimtelijke vergunning
  • een technische vergunning. 

De ruimtelijke bouwvergunning gaat over de vraag of u op een bepaalde plek mag bouwen. Dat is vastgelegd in het gemeentelijke omgevingsplan. De technische bouwvergunning gaat over de vraag of uw bouwwerk voldoet aan de technische regels en kwaliteitseisen. Eerder werd de controle op de technische regels uitgevoerd door de gemeente. Onder de Wkb is dit een taak van de kwaliteitsborger.

Wat is er voor mij van toepassing?

Vanaf 1 januari hoeft u niet voor alle bouwwerken een technische bouwvergunning aan te vragen. Voor bijvoorbeeld een woonhuis, fietsbrug of eenvoudig bedrijfspand voldoet een bouwmelding bij de gemeente. Wel moet u bij deze bouwwerken, die vallen onder de zogenoemde gevolgklasse 1, een kwaliteitsborger inschakelen. Wilt u weten wat er in uw situatie nodig is? Volg dan vanaf 1 januari 2024 de stappen in het Omgevingsloket. Kijk op de website van het Iplo om te zien wat er precies in gevolgklasse 1 staat. Heeft u na het lezen van de informatie op IPLO nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente.

Aanvragen voor 1 januari 2024

Heeft u voor 1 januari een vergunning aangevraagd, maar wordt uw aanvraag in 2024 behandeld? Dan geldt nog de oude regelgeving en is de Wet Kwaliteitsborging nog niet van toepassing. U moet dan wel zorgen dat u alle stukken op tijd heeft aangeleverd. Krijgt u een verzoek om aanvulling op uw stukken? Dan heeft u daarvoor maximaal 4 weken de tijd. Lukt het u niet binnen 4 weken en is het al 2024? Dan doet u uw aanvraag onder de Omgevingswet, het nieuwe recht.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.