Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Heeft u een inkomen op of rond bijstandsniveau en weinig spaargeld/vermogen? Dan kunt u misschien kwijtschelding krijgen voor de afvalstoffenheffing, onroerendezaakbelasting en rioolheffing.

Aanvragen via geautomatiseerde kwijtschelding

In de meeste gevallen is een machtiging voldoende om te kijken of u voor geautomatiseerde kwijtschelding in aanmerking komt. U kunt de gemeente machtigen via de belastingbalie. Uw gegevens worden getoetst via het Inlichtingenbureau.

Kwijtschelding aanvragen

Na het afgeven van de machtiging, ontvangt u een brief van de gemeente. Hierin staat of de automatische kwijtschelding aan u wordt toegekend. Als de geautomatiseerde kwijtschelding aan u is toegekend, wordt de machtiging ook voor de volgende jaren gebruikt.

Afwijzing geautomatiseerde kwijtschelding

Als u niet voor kwijtschelding in aanmerking komt, staat in de brief van de gemeente de reden vermeld. In die brief staat ook wat u op moet sturen om alsnog voor kwijtschelding in aanmerking te kunnen komen. Bent u bijvoorbeeld afgewezen omdat u te veel geld op uw bankrekening had staan? Stuur dan kopieën van recente bankafschriften mee, om aan te tonen dat dit niet meer het geval is. U hoeft dan geen bezwaar te maken of een brief te sturen.

Studenten, kleine zelfstandigen, zzp’ers en huiseigenaren

Studenten, kleine zelfstandigen, zzp’ers en huiseigenaren kunnen kwijtschelding aanvragen via een speciaal kwijtscheldingsformulier. Dit formulier kunt u aanvragen door contact op te nemen met de gemeente. Geautomatiseerde kwijtschelding is niet mogelijk.

Maak een proefberekening

Wilt u weten of u mogelijk in aanmerking komt voor kwijtschelding? Maak dan de proefberekening. 

Maak proefberekening

Hulp nodig bij financiële problemen?

Op de pagina Hulp bij Rondkomen vindt u meer informatie over de hulp die u kunt krijgen bij financiële problemen.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.