Wonen

Wonen

Hoorn is een leuke woonplaats. Ruim opgezette wijken met veel groen. Modern wooncomfort in alle denkbare vormen, veel eengezinswoningen maar ook appartementen en woningen voor starters en senioren. Ook is Hoorn goed bereikbaar met de trein. Hoorn kent verder een bloeiend verenigingsleven en uitstekende sportmogelijkheden. Zo zijn er vele sportvelden, sporthallen, overdekte kunstijsbaan 'De Westfries' en twee zwem- en recreatiebaden, waaronder buitenzwembad 'De Wijzend' in Zwaag en het zwemparadijs 'De Waterhoorn'. In de nabije omgeving van Hoorn zijn verschillende recreatiegebieden. Winkels voor de dagelijkse boodschappen zijn in iedere wijk te vinden, evenals gezondheidscentra en culturele centra. Er zijn basisscholen van allerlei richtingen in praktisch elke wijk. Ook zijn er twee grote scholengemeenschappen met alle belangrijke richtingen van voortgezet onderwijs en scholen voor beroepsonderwijs.
 
Koop- en uitgaanscentrum
De oude Hoornse binnenstad geniet bekendheid vanwege de vele monumenten en als het koop- en uitgaanscentrum van West-Friesland. Er zijn winkels van groot tot klein. Galerieën, antiekzaken, bruine cafés en restaurants met sfeervolle terrasjes. Alle seizoenen is het in de binnenstad gezellig druk. Steek ook eens door naar het Oostereiland. In deze gerenoveerde voormalige gevangenis vindt u onder andere het Museum van de Twintigste Eeuw, een bioscoop (Cinema Oostereiland) en een horecagelegenheid. Achterop het Oostereiland vindt u het Centrum Varend Erfgoed. Daar kunt u van 1 maart tot 1 november ook het VOC-schip De Halve Maen bezoeken. 

Elke zomer worden er een reeks evenementen georganiseerd, waaronder de thema markten op woensdag en de kaasmarkt op donderdag. Bovendien is Hoorn van oudsher de marktstad van West-Friesland. Met elke zaterdag een levendige goederenmarkt en drie grote jaarmarkten. Ook is er elk jaar in de maand augustus de beroemde grote Hoornse binnenstadskermis, inclusief de laatste maandag van de kermis de Lappendag. Vervolgens is er overdag en 's avonds in Cinema Oostereiland filmaanbod, een programma in schouwburg "Het Park" en andere culturele centra. In het najaar en de winter kan er geschaatst worden op de overdekte ijsbaan "De Westfries". In 2014 is het  'Hotel HoornA7' geopend. In dit complex is ook een bioscoop en casino gevestigd.

71.000 inwoners
Hoorn heeft ongeveer 71.000 inwoners en die wonen in ruim 31.000 woningen. Het percentage koopwoningen is 61%. Er zijn ruim 12.000 huurwoningen en daarvan hebben 10.000 woningen een huur beneden de huurgrens in de Wet op de huurtoeslag. Deze grens bedraagt op dit moment € 699 per maand. De grootste nieuwbouwlocatie is Bangert en Oosterpolder. Informatie over deze wijk treft u hier aan: www.bangertenoosterpolder.nl

Opknappen van wijken
Hoorn kent ook een aantal wat oudere wijken die toe zijn aan een opfrisbeurt. Het gaat daarbij om de aanpak van de openbare ruimte maar ook om het opknappen en toekomstbestendig maken van woningen. De wijk de Grote Waal is de eerste wijk waar dit gebeurt. Voor informatie over deze aanpak verwijzen wij u naar de volgende website: www.grotewaal.nl

Samen een huis bouwen
Hoorn biedt ook de mogelijkheid om samen met anderen een eigen woning te bouwen. Deze collectieve aanpak heet bouwen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Informatie hierover vindt u hier: Samen een huis bouwen (CPO)

Vrije sector kavel kopen

Er zijn vrije sector kavels in de wijk Bangert en Oosterpolder beschikbaar, waar u een eigen woning kunt realiseren.

Inschrijven voor een huurwoning
Als u in aanmerking wilt komen voor een sociale huurwoning kunt u het beste contact opnemen met Intermaris en zich daar inschrijven als woningzoekende. Alle informatie treft u aan op de website van de corporatie. Een zeer beperkt aantal huurwoningen is in het bezit van andere corporaties en verhuurders:

  • Mooiland Vitalis, Blekersingel 1 – 5, 3816 VV, Amersfoort
    Internet: www.mooilandvitalis.nl
  • Stichting Woonzorg Nederland, Postbus 339, 1180 AH, Amstelveen
    Internet: www.woonzorg.nl
  • Achmea Vastgoed, Postbus 59347, 1040 KH, Amsterdam, telefoon 020 606560.

Voor een vrije sector huurwoning in Hoorn, kunt u terecht bij de diverse makelaars die actief zijn in de gemeente Hoorn.

Blijverslening
De blijverslening is een soort hypotheek die u via de gemeente Hoorn kunt krijgen. Het is bedoeld voor mensen vanaf 55 jaar of mensen met een zorgvraag. U kunt daarmee uw woning aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van uw bad door een douche of het plaatsen van sensoren die de verlichting automatisch aan en uit doen. U kunt een blijverslening aanvragen als u eigenaar van een woning bent. U moet minimaal 55 jaar zijn of een zorgvraag hebben. De lening heeft aantrekkelijke voorwaarden. Lees meer over de Blijverslening.