Bladeren op straat: hoe ruimt de gemeente dit op?

Door vallende blaadjes hebben wij extra werk om de wegen en paden schoon te houden. Wij huren daarom in de herfst extra veegmachines naast onze eigen veegmachines. Wij werken met vijf grote veegmachines en een kleine veegmachine. De kleine veegmachine is voor smalle paden en hofjes.  

Waar veegt de gemeente?

Wij vegen eerst en vaker langs de hoofdroutes door Hoorn. Daarna komen de veegwagens een aantal keer door de wijk tot uiteindelijk al het blad weg is. Het blad valt niet overal tegelijk en daarom ligt er tijdens de herfst altijd wel blad op straat.

Alleen openbaar gebied

De gemeente veegt alleen op openbare bestrating in de woonwijken en de winkelgebieden. Het gaat dan om voetpaden, fietspaden, openbare wegen, parkeervakken en speelplaatsen.

Blad dat valt in tuinen van bewoners ruimen wij niet op. Daarvoor zijn de groene rolemmers. Wij plaatsen wel bladkorven in de wijken. Dit zijn grote bakken waar bewoners hun blad in kunnen storten. Deze bladkorven zijn alleen bedoeld voor blad en niet voor ander afval. Een bladkorf aanvragen kan via www.hoorn.nl/vraagstellen. De gemeente bekijkt dan of de locatie geschikt is.

Waar vind ik een bladkorf?

De bladkorven vindt u in Hoorn Noord bij de Loniusstraat/Johannes Poststraat, Commandeur Ravenstraat en de Vermeerlaan. In het Venenlaankwartier staan de bladkorven bij de Willemsweg en Van Beijerenstraat. In de Grote Waal staan ze bij het Pelmolenpad, Orionstraat en Poolster.

Onze buitendienst krijgt jaarlijks veel meldingen van blad op straat in de herfst. Het is niet praktisch om op al die meldingen in te gaan. Wij kunnen meer en sneller blad vegen, als we straat voor straat vegen. Wij vegen overal.

Het blad dat wij opvegen, krijgt een groene bestemming. Per jaar voeren wij ongeveer 700 ton bladafval af. Dit bladafval gaat naar composteerbedrijven. Die maken tuinaarde en tuinmest van bladafval en ander groenafval.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.