Burenakkoord

Heeft u bouwplannen? Met een burenakkoord neemt de kans toe dat u een omgevingsvergunning krijgt. Ook kan de gemeente uw aanvraag sneller behandelen. 

Wat staat er in een burenakkoord?

Een burenakkoord is schriftelijk en bevat de volgende gegevens:

  • De NAW-gegevens van uw buren.
  • De handtekening van uw buren bij de NAW-gegevens.
  • De bouwtekening voorzien van handtekeningen van de buren. Zodat er geen misverstand kan ontstaan voor welk plan een burenakkoord wordt afgegeven.

Inscannen en opsturen

U kunt het burenakkoord inscannen en opsturen bij het aanvragen van een omgevingsvergunning via het Omgevingsloket. Het is verstandig om ook de buren te informeren die last kunnen hebben van uw bouwplan of uitkijken op uw bouwplan.

1. Als ik een burenakkoord heb, krijg ik dan altijd een omgevingsvergunning?

Nee. De gemeente moet met meer belangen rekening houden dan alleen de belangen van uw buren.

2. Als mijn buren niet akkoord gaan met mijn bouwplan, krijg ik dan geen omgevingsvergunning?

Als uw buren niet akkoord gaan, kunt u nog steeds een aanvraag voor een omgevingsvergunning doen. De gemeente behandelt uw aanvraag dan volgens de normale procedure.

3. Mijn bouwplan wijkt af van het bestemmingsplan. Hoe kan een burenakkoord helpen?

Als uw bouwplan afwijkt van het bestemmingsplan, heeft de gemeente veel tijd nodig om dit te beoordelen. Ook moet de gemeente een afweging maken tussen uw belang, en de belangen van de omwonenden en het algemeen belang.

Als uw buren geen problemen hebben met uw bouwplan, kan dit ervoor zorgen dat de gemeente eerder in uw voordeel beslist. De buren geven op deze manier advies over de aanvraag. Ook neemt de kans op bezwaar en beroep sterk af als uw buren akkoord zijn.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.