Erker of luifel bouwen

Een erker is een kleine uitbreiding van een kamer op de begane grond aan de voorgevel. Een luifel is een plat afdak dat zweeft boven de entree van de woning. Voor het bouwen van een erker of luifel heeft u een omgevingsvergunning nodig. Deze kunt u aanvragen via het Omgevingsloket. Op deze pagina leest u of u in aanmerking komt voor een vergunning.

 • Een erker mag alleen in zone 1 worden gebouwd. Dit is aan de voorgevel van de woning. Zie afbeelding 1.
 • Een erker moet voor het grootste deel uit raamkozijnen met glas bestaan.
 • Een erker mag niet tegen bestaande erfbebouwing worden gebouwd, zoals een schuur, overkapping of een aan- of uitbouw.
 • Een erker mag niet hoger zijn dan de eerste verdiepingsvloer, plus 30 cm.
 • Een erker mag maximaal 85% van de breedte van de voorgevel in beslag nemen. Is uw voorgevel 10 meter breed? Dan mag de erker maximaal 8,50 meter zijn. Zie afbeelding 2.
 • De diepte van een erker mag hooguit 50% van de diepte van de voortuin bedragen. Dit met een maximum van 1,50 meter. Dus is uw voortuin 2 meter diep? Dan mag uw erker maximaal 1 meter diep zijn. Heeft u een voortuin die 3 meter diep is of meer? Dan mag uw erker maximaal 1,50 meter diep zijn. Zie afbeelding 3.

Afbeelding 1: Een erker mag alleen in zone 1 worden gebouwd.

Afbeelding 2: Een erker mag in de breedte maximaal 85% van de breedte van de voorgevel in beslag nemen. 

Afbeelding 3: De diepte van een erker mag hooguit 50% van de diepte van de voortuin bedragen. Dit met een maximum van 1,50 meter. 

Aanvragen

Vraag een vergunning aan via het Omgevingsloket. Kies bij stap 3 voor de activiteit 'Bouwactiviteit (omgevingsplan) - aanvraag vergunning. Heeft u vragen? Neem dan contact op via het contactformulier

Vergunning aanvragen  

Onderstaande bouwplannen worden alleen in uitzonderingsgevallen toegelaten. Dit moet per situatie worden bekeken.

 • Hoekerkers
 • Twee of meer erkers
 • Een dakterras op een erker
 • Een erker bij een monument of beeldbepalend pand.

Heeft u vragen? Neem dan contact op via het contactformulier.

Is er in uw straat bij eenzelfde soort woning al een erker gebouwd? Dan wordt bekeken of dit een goed gekeurde erker is waar een vergunning voor is afgegeven. Als alle erkers in de straat er hetzelfde uit zien, dan geeft dat een rustige uitstraling.

Bouwregels en contact

Niet alle erkers zijn wenselijk om te herhalen. Bijvoorbeeld als ze weinig ramen hebben of als ze een vriendelijke uitstraling missen. Als de gebouwde erker niet past binnen de bouwregels, dan onderzoeken wij aan de hand van een schetsplan of u ook deze erker mag bouwen. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op via het contactformulier.

U mag onder voorwaarden een luifel aan de voorgevel van uw woning bouwen. Bij de vergunningsaanvraag wordt gekeken of de luifel past in het straatbeeld. Dit om te voorkomen dat er te veel verschillende soorten luifels worden gebouwd.

Voorwaarden

 • Een luifel die niet aan een erker wordt gebouwd, mag niet breder zijn dan 2 meter en niet dieper dan 1 meter.
 • Bij het plaatsten van de luifel moet er minimaal 25 centimeter vrije ruimte overblijven tot aan de zijgevel. Ook mag de luifel niet dieper zijn dan de erker. 

Afbeelding 1: Een luifel die niet aan een erker wordt gebouwd, mag niet breder zijn dan 2 meter en niet dieper dan 1 meter.

Afbeelding 2: Bij het plaatsten van de luifel moet er minimaal 25 centimeter vrije ruimte overblijven tot aan de zijgevel. Ook mag de luifel niet dieper zijn dan de erker. 

Luifel bij monument

Wilt u een luifel bij een monument bouwen? Neem dan contact op via het contactformulier.

Vergunning aanvragen

Vraag een vergunning aan via het Omgevingsloket. Kies bij stap 3 voor de activiteit 'Bouwactiviteit (omgevingsplan) - aanvraag vergunning.'

Vergunning aanvragen  

Heeft u vragen? Neem dan contact op via het contactformulier

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.