Koninklijke onderscheidingen

Kent u iemand die een lintje verdient? Als u iemand wilt voordragen voor de Lintjesregen van 2022, dan kan dat tot 1 juni 2021.

Uitreiking onderscheidingen

Elk jaar worden op de laatste werkdag voor Koningsdag (27 april) in heel Nederland koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Deze dag staat beter bekend als Lintjesregen of Algemene Gelegenheid. Ook op andere momenten van het jaar worden koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

Voorwaarden

De persoon die u voordraagt moet zich in de afgelopen 25 jaar minimaal 15 jaar hebben ingezet op sociaal maatschappelijk gebied. Hij of zij moet zich in ieder geval de afgelopen vijf jaar hebben ingezet en daarvoor geen salaris hebben gekregen. De inzet moet minstens 6 uur per week zijn.

Iemand met een betaalde functie

Als u iemand voorstelt vanwege een betaalde functie, moet u onderbouwen waarom er sprake is van een bijzondere verdienste en/of bijzonder functioneren. Bijvoorbeeld baanbrekend onderzoek of een (inter)nationale uitstraling. Meer informatie over de lintjes staat op de website over koninklijke onderscheidingen.

Aanvragen

Voordragen

Iedereen kan iemand voordragen voor een koninklijke onderscheiding. U kunt uw voorstel bij de gemeente indienen. Daarvoor gebruikt u het voorstelformulier. Vraag ook aan anderen om uw aanvraag te ondersteunen. Dat kunnen ze doen door een brief te sturen waarin ze de betekenis van de verdiensten van de kandidaat toelichten.

Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met de gemeente. Dan wordt bekeken of uw voorstel kans van slagen heeft. Daarmee voorkomt u onnodige teleurstelling.

Aanvraag voor de Lintjesregen

Houd er rekening mee dat het traject veel tijd kost. Een aanvraag voor de Lintjesregen (eind april) moet u daarom al uiterlijk 15 juni van het jaar daarvoor bij de gemeente indienen.

Tussentijdse uitreiking

Het is ook mogelijk om een lintje te laten uitreiken bij een bijzondere gelegenheid. Uw voorstel moet dan 6 maanden voor die datum binnen zijn.
Een tussentijdse uitreiking is alleen mogelijk als er een rechtstreeks verband is tussen de verdiensten van de kandidaat en de datum van uitreiking. Bijvoorbeeld een jubileum bij een vereniging of beëindiging van een belangrijke bestuursfunctie.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.