Koninklijke onderscheidingen

Kent u iemand die een lintje verdient? Bijvoorbeeld vanwege jarenlange, intensieve inzet voor een (sport-)vereniging of ander vrijwilligerswerk? Of voor hele bijzondere verdiensten in iemands betaalde baan? Als u iemand wilt voordragen voor de Lintjesregen van 2024, dan kan dat tot 15 juni 2023.

Uitreiking onderscheidingen

Elk jaar worden op de laatste werkdag voor Koningsdag in heel Nederland koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Dit gebeurt aan mensen die zich op een bijzondere manier voor de samenleving hebben ingezet. Deze dag staat ook wel bekend als de Lintjesregen. Ook op andere momenten van het jaar kunnen koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt.

Voorwaarden

Op www.lintjes.nl vindt u meer informatie over Koninklijke onderscheidingen. Heeft u vragen over de voorwaarden? Neem dan contact op met de gemeente via het contactformulier.

Voordragen

Iedereen kan iemand voordragen voor een koninklijke onderscheiding. Neem vooraf contact op met de gemeente. De gemeente schat dan in of uw voorstel kans van slagen heeft. Daarmee voorkomt u onnodige teleurstelling. Als het bijzonder genoeg is, kunt u uw voorstel bij de gemeente indienen. Daarvoor gebruikt u het voorstelformulier. Vraag ook aan anderen om uw aanvraag te ondersteunen. Dat kunnen ze doen door een brief te sturen. In deze brief moeten de verdiensten van de kandidaat worden toegelicht.

Aanvraag voor de Lintjesregen

Houd er rekening mee dat het traject veel tijd kost. Een aanvraag voor de Lintjesregen (eind april) moet u daarom al uiterlijk 15 juni van het jaar daarvoor bij de gemeente indienen.

Tussentijdse uitreiking

Het is ook mogelijk om een lintje te laten uitreiken bij een bijzondere gelegenheid. Uw voorstel moet dan 6 maanden voor die datum binnen zijn. Een tussentijdse uitreiking is alleen mogelijk als er een rechtstreeks verband is tussen de verdiensten van de kandidaat en de datum van uitreiking. Bijvoorbeeld een jubileum bij een vereniging of beëindiging van een belangrijke bestuursfunctie.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.