Strandjes

De gemeente Hoorn heeft twee stadsstrandjes waar u kunt zwemmen: het Schelpenstrandje en strand Zon en Vreugd. Op dit moment wordt gewerkt aan de komst van een groot stadsstrand aan De Westerdijk.

Het Schelpenstrandje

Het Schelpenstrandje ligt in het recreatiegebied Schellinkhouterdijk. Het strandje is vernoemd naar het gebied waar het ligt, de schelphoek. Het Schelpenstrandje bestaat uit een oever van zand en een grote ligweide van gras. Achter de ligweide ligt het bosplantsoen dat deel uitmaakt van het recreatiegebied en het Julianapark. Er is een toiletvoorziening aanwezig. Ook is er een kiosk.

Strand Zon en Vreugd

Zon en Vreugd ligt naast schouwburg Het Park, aan de westzijde van de binnenstad en nabij de Grote Waal. Zon en Vreugd is een klein strand met daarachter een kleine ligweide van gras.

Stadsstrand

De komende jaren worden de dijken tussen Hoorn en Amsterdam versterkt. In Hoorn maakt de gemeente op de versterkte dijk een groot stadsstrand en een wandelpad en fietspad. Hiermee kan de stad de ligging aan het water beter benutten. Er komt een kust waar inwoners en bezoekers meer van kunnen genieten. Meer informatie over het Stadsstrand is te vinden op de pagina Stadsstrand, fietspad en wandelpad langs de kust.

Vraag en antwoord

1. Hoe kan ik de strandjes bereiken?

Beide strandjes zijn goed bereikbaar vanuit de stad. Het Schelpenstrandje ligt op enkele minuten lopen van parkeerterrein Nieuwe Wal bij het Julianapark. Parkeren is hier gratis.

Zon en Vreugd is het best lopend of per fiets bereikbaar. Betaald parkeren in de buurt is onder meer mogelijk in de parkeergarage van Schouwburg het Park. Ook parkeerterrein Pelmolenpad, op de hoek van 't Keern en de Weel, ligt in de buurt van Zon en Vreugd. Meer informatie over parkeren is te vinden op de pagina Parkeren bezoekers.

2. Is het zwemwater veilig?

Rijkswaterstaat onderzoekt de zwemwaterkwaliteit van de stranden. De stranden worden in het zomerseizoen tenminste éé keer per twee weken beoordeeld aan de hand van Europese normen voor zwemwater. Bij problemen worden er maatregelen genomen. Dit kan mogelijk leiden tot een zwemverbod of een negatief zwemadvies. De laatste jaren is de zwemwaterkwaliteit voor beide stranden steeds goed tot uitstekend geweest.

3. Waar mag ik nog meer zwemmen?

Op www.zwemwater.nl vindt u een overzicht van plekken waar u mag zwemmen als het gaat om zwemmen in open water.

4. Mag ik zwemmen in de haven?

Dit is verboden, omdat er een kans bestaat om jezelf te verwonden. Zo liggen er soms spullen in het water, die je vanaf de kant niet kunt zien. Denk aan een fiets, een houten paal of zelfs een winkelwagen waar je toevallig op kunt springen of duiken. De havenmeesters, stadstoezicht en de politie in Hoorn waarschuwen jongeren die toch een sprong wagen in de binnenhaven.

Als waarschuwen niet helpt, wordt er een boete uitgedeeld.

5. Mag ik mijn hond uitlaten op het strand?

Tussen 1 april en 1 oktober is het verboden om u hond los te laten op één van de strandjes. Dit vanwege hygiëne en overlast. Buiten het badseizoen is het wel toegestaan.

6. Hoe ver kan ik het water in?

Voor de veiligheid heeft de gemeente bij beide stranden een boeilijn aangelegd. Deze boeilijn geeft de grens aan van 1,20 meter diepte. Het wordt afgeraden deze lijn te passeren. Het water daarachter wordt gebruikt door zeilers en jetski's.