Toeristenbelasting

U moet in de volgende situaties toeristenbelasting betalen: 

  • U biedt betaalde overnachtingen aan.
  • U bezoekt met uw boot of schip één van de Hoornse havens.
  • U heeft een vaste ligplaats en u woont niet in Hoorn.

Voor kinderen onder de 13 jaar hoeft geen toeristenbelasting betaald te worden.

Waarom toeristenbelasting?

De historische stad Hoorn trekt veel toeristen naar de stad. Om de stad aantrekkelijk te houden, maakt de gemeente extra kosten. Met het invoeren van toeristenbelasting, betalen toeristen ook mee aan deze kosten.

Geen aangifteformulier ontvangen?

Biedt u tegen betaling overnachtingen aan, maar heeft u van ons geen aangifteformulier voor de toeristenbelasting ontvangen? Neem dan contact met ons via het contactformulier. We sturen u daarna een formulier op.

Nachttoeristenbelasting

Biedt u betaalde overnachtingen aan in een hotel, een B&B, of via particuliere verhuur? Dan bedraagt de toeristenbelasting € 2,70 per persoon per nacht. Voor een overnachting in een tent, camper, of caravan bedraagt de toeristenbelasting € 1,90 per persoon per nacht.

Watertoeristenbelasting

De toeristenbelasting voor het verblijf op een boot of schip bedraagt € 1,90 per persoon per dag. Dit geldt ook voor bezoekers die korter dan een dag verblijven.

Heeft u een vaste ligplaats in een haven? Dan gaat de gemeente ervan uit dat gemiddeld 16 personen per jaar op uw boot verblijven. Dit betekent dat de havenorganisatie aan een booteigenaar die niet in Hoorn woont, € 30,40 toeristenbelasting per ligplaats in rekening brengt. 

De gemeente stuurt u eerst een voorlopige aanslag. Deze aanslag is gebaseerd op een inschatting van het aantal personen dat binnen een jaar bij u verblijft. Als het belastingjaar is afgelopen, ontvangt u een aangiftebiljet. Als u deze ontvangt, bent u verplicht aangifte te doen. Op basis van de werkelijke aantallen, wordt de aanslag definitief vastgesteld. Hier ontvangt u bericht over.

Verplicht bijhouden van een nachtregister

Biedt u betaalde overnachtingen aan? Dan bent u verplicht om een nachtregister bij te houden. Het nachtregister is een controlemiddel. Dit kan gebruikt worden om het aantal toeristen te bepalen dat bij u overnacht heeft.

Ja, als u betaalde overnachtingen aanbiedt, of als u een verblijf aanbiedt op een vaartuig, mag u het bedrag aan toeristenbelasting doorberekenen. U kunt dit doen door op uw factuur een bedrag voor de toeristenbelasting op te nemen.

Als u vooraf geen rekening heeft gehouden met de toeristenbelasting, kunt u dit alsnog doorrekenen. Het is gebruikelijk dat er algemene voorwaarden zijn opgesteld over het ter plaatse betalen van lokale heffingen. De toeristenbelasting hoort daar ook bij.

De gemeente doet onderzoek naar hoeveel personen er per jaar bij u verblijven. Mocht het nodig zijn, vraagt de gemeente u om jaarcijfers. Voor het bepalen van de voorlopige aanslag, wordt uitgegaan van ongeveer 80% van het te verwachten aantal toeristen dat bij u verblijft.

Heeft u een voorlopige aanslag ontvangen? Dan ontvangt u na afloop van het belastingjaar een aangiftebiljet. De verwachting is dat de aangiften vanaf maart na het belastingjaar worden verstuurd.

Ja. U ontvangt in de loop van het belastingjaar een voorlopige aanslag. Voor de voorlopige aanslag geldt dat u net zoveel betaaltermijnen krijgt, als dat er volle kalendermaanden in dat jaar resten. Dus als de aanslag is gedagtekend op 30 januari, kunt u in 11 maandelijkse termijnen betalen.

 Neem contact op via het contactformulier.  

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.