Vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk is in Hoorn alleen toegestaan op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2.00 in de ochtend. Dit geldt voor vuurwerk uit de categorie F2. Categorie 1 vuurwerk (F1) mag het hele jaar door worden gekocht en afgestoken vanaf een leeftijd van 12 jaar en ouder. Op de website van de brandweer vindt u belangrijke tips voor het veilig afsteken van vuurwerk. 

Overlast melden

Ervaart u overlast? Meld dit dan bij de gemeente. Buiten kantoortijden kunt u de overlast melden bij de politie via het nummer 0900 88 44. De politie geeft dit dan door aan de handhavers. Bel bij gevaar 112. 

Vuurwerkoverlast melden bij gemeente

Iedereen van 16 jaar en ouder mag categorie F2 vuurwerk kopen bij erkende vuurwerkwinkels. Het gaat hierbij om showboxen, compounds en fonteinen. Vuurwerk uit de categorie F2 mag u alleen kopen op 29, 30 en 31 december. Per huishouden is maximaal 25 kg vuurwerk toegestaan. 

Categorie 1 vuurwerk

Categorie 1 vuurwerk (F1) mag het hele jaar door worden gekocht en afgestoken vanaf een leeftijd van 12 jaar.  Het gaat om zogenaamd fop- en schertsvuurwerk (o.a. sterretjes, kleine fonteinen en knalerwten). Op de verpakking staat categorie F1.

Vervoer en opslag van illegaal vuurwerk is gevaarlijk. Bel bij een vermoeden de politie op 0900 88 44 of Meld Misdaad Anoniem 0800 70 00. Denk bij illegaal vuurwerk aan knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen. Vuurwerkverkopers mogen deze producten ook niet meer op voorraad hebben. 

Boetes

U kunt een boete krijgen van minimaal € 100 als u zich niet aan de regels houdt. Ook krijgt u dan een aantekening in uw strafblad. Jongeren tot 18 jaar die illegaal vuurwerk afsteken, kunnen een Halt-straf krijgen. Kijk voor meer informatie op www.halt.nl

1. Wat doet de gemeente met meldingen over vuurwerkoverlast?

De gemeente registreert waar en wanneer er overlast is. Met deze informatie weten de handhavers waar er overlast is en kunnen zij hier regelmatig langsgaan om zo de overlast te verminderen. Het is moeilijk om de personen die vuurwerk afsteken op heterdaad te betrappen. 

2. Hoe kan ik anoniem een misdaad melden?

Dat kan via Misdaad Anoniem. Misdaad Anoniem is iedere dag bereikbaar via 0800 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. Online kunt u een melding maken via www.meldmisdaadanoniem.nl

3. Is carbidschieten toegestaan?

Nee, dat is in Hoorn verboden. 

4. Moet ik vuurwerk zelf opruimen?

Ja. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.