Vuurwerkoverlast

Het is verboden om vuurwerk af te steken. Dit mag in Hoorn alleen met oud en nieuw. Ook carbidschieten is niet toegestaan. Ervaart u overlast? Meld dit dan bij de gemeente. 

Melden overlast buiten kantoortijden

Buiten kantoortijden kunt u de overlast melden bij de politie via het nummer 0900 88 44. De politie geeft dit dan door aan de handhavers. Geef in uw melding altijd de overlastlocatie en het tijdstip van de overlast aan. Ook kunt u informatie over bijvoorbeeld de groepsgrootte en signalementen doorgeven.

Illegaal vuurwerk

Vervoer en opslag van illegaal vuurwerk is gevaarlijk. Bel bij een vermoeden de politie op 0900 88 44 of Meld Misdaad Anoniem 0800 70 00. Denk bij illegaal vuurwerk aan knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen.

Gevaar: bel 112

Bel bij acuut (levens)gevaar 112. Doe dit alleen als er direct actie ondernomen moet worden door bijvoorbeeld de politie, ambulance of brandweer.

Vuurwerkoverlast melden bij gemeente

1. Wat doet de gemeente met meldingen over vuurwerkoverlast?

Het is moeilijk om de personen die vuurwerk afsteken op heterdaad te betrappen. De tijd tussen het melden van de overlast en het ter plaatse zijn van de handhavers is vaak te lang. Meestal zijn de personen snel weg na het afsteken van het vuurwerk. Het melden van de overlast is wel belangrijk. Denk ook aan gevoel van onveiligheid, stank- en geluidsoverlast en vernielingen. De gemeente registreert waar en wanneer er overlast is. Met deze informatie weten de handhavers waar er overlast is en kunnen zij hier regelmatig langsgaan om zo de overlast te verminderen.

In de maand december heeft handhaving een vuurwerk facebookactie. Op vastgestelde actiedagen kunnen inwoners buiten kantoortijden vuurwerkoverlast melden via de Facebookpagina van Team Handhaving. Handhavers gaan dan direct naar de plek van de melding toe. De actiedagen worden bekendgemaakt op facebook.

2. Welk vuurwerk mag wel worden afgestoken?

Categorie F1-vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd. Je mag categorie F1-vuurwerk kopen vanaf 12 jaar. Dit vuurwerk is het hele jaar door verkrijgbaar en mag je ook het hele jaar door afsteken (maar geen overlast mee veroorzaken of vernielingen mee plegen). Denk hierbij aan sterretjes en knalerwten.

3. Hoe kan ik anoniem een misdaad melden?

Dat kan via Misdaad Anoniem. Misdaad Anoniem is iedere dag bereikbaar via 0800 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. Online kunt u een melding maken via www.meldmisdaadanoniem.nl

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.