Ongediertebestrijding

Heeft u last van ongedierte in of rond uw woning? Neem dan contact op met HVC. De gemeente Hoorn bestrijdt geen ongedierte.

Melding maken

Voor de bestrijding van een aantal soorten ongedierte komt HVC gratis bij u langs, zoals wespen, ratten en muizen. HVC is bereikbaar via telefoonnummer 0800 0700. U kunt ook een melding maken via het meldingsformulier. Na uw melding komt HVC binnen 3 werkdagen bij u langs.

Bijen

Honingbijen zijn nuttige insecten, maar een zwerm honingbijen bij uw woning kan voor ongemak zorgen. Bijenimkers zijn blij met zo'n bijenvolk. Als u een bijenvolk ziet, kunt u een imker bellen om het bijenvolk op te halen. Ook HVC haalt gratis bijenvolken op.

Vraag en antwoord

1. Ik heb last van insecten uit het openbare groen. Kan de gemeente daar iets aan doen?

Nee, daar doet de gemeente niets aan. Ook HVC bestrijdt geen insecten in het openbare groen. Chemische bestrijding van insecten is slecht voor het milieu en schadelijk voor de volksgezondheid. Biologische bestrijding is te duur en werkt vaak niet goed genoeg. Meestal is de overlast van insecten ook maar voor een korte periode.

2. Hoe voorkom ik een ratten- of muizenplaag?

Ratten en muizen komen af op plekken waar ze gemakkelijk voedsel vinden. Dus hoe schoner u uw omgeving houdt, hoe kleiner de kans op een rattenplaag of muizenplaag is. Gooi daarom geen voedselresten in de openbare ruimte en voer geen vogels.

3. Wie bestrijdt muskusratten in Hoorn?

Muskusratten zijn schadelijke dieren omdat ze graven in onze dijken. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) bestrijdt muskusratten om te voorkomen dat ze dijken en oevers beschadigen. Muskusrattenbeheer vangt deze dieren. Heeft u een muskusrat gezien? Meld dat dan bij Muskusrattenbeheer via telefoonnummer 030 6345756 of via meldingen@muskusrattenbeheer.nl.