Starterslening

Als u van de bank niet genoeg kunt lenen om een huis te kopen, vult de starterslening het tekort aan. De maximale starterslening voor woningen tot € 225.000 is € 40.000. Voor woningen tussen € 225.001 en € 290.000 mogen starters maximaal € 30.000 lenen. U betaalt bij een starterslening de eerste 3 jaar geen rente en aflossing. Ook staat de rente vast voor 15 jaar.

Aanvragen

Voor het invullen van het aanvraagformulier heeft u DigiD nodig.

Aanvragen  

Voorwaarden

  • U wilt een woning binnen de gemeente Hoorn kopen. 
  • U heeft nog nooit eerder een woning gekocht. 
  • U sluit de eerste hypotheek af onder Nationale Hypotheek Garantie. 
  • De rente van uw eerste hypotheek staat minimaal 10 jaar vast. 
  • De woning kost niet meer dan € 290.000 (inclusief alle kosten). 
  • U maakt geen gebruik van een andere regeling (bijvoorbeeld de koopstartregeling van Intermaris). 

Meer informatie vindt u op de website van SVn.  

Aflossing

Na 3 jaar vraagt u een hertoets aan voor de starterslening. Is uw inkomen onvoldoende gestegen na de eerste 3 jaar? Dan volgt weer een periode van 3 jaar waarin u geen rente en aflossing afdraagt. Als uw inkomen voldoende is gestegen na 3 jaar, dan gaat u rente en aflossing betalen.

Vraag en antwoord

1. Hoe lang duurt het voordat ik weet of ik een starterslening krijg?

Als uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden uit de verordening van de gemeente, ontvangt u een toewijzing om uw starterslening bij Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) aan te vragen. Na ontvangst van uw aanvraag bij de SVn krijgt u een persoonlijke inlogcode. Hiermee kunt u op de website van SVn de voortgang van uw aanvraag volgen. U ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie van SVn met een offerte of afwijsbrief.

2. Waar komt het geld voor een starterslening vandaan?

De gemeente Hoorn stelt het geld beschikbaar. De SVn voert de regeling voor onze gemeente uit.

3. Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor een starterslening?

U kunt bij de bank informeren hoeveel u met uw inkomen kunt lenen voor de hypotheek. Het is ook mogelijk op de site van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een berekening te maken. Als de hypotheek niet voldoende is, komt u misschien in aanmerking voor een starterslening.

4. Geldt de regeling voor elke koopwoning?

Ja. Het maakt niet uit of het om een nieuwe of bestaande woning gaat. Het mag om elk type woning gaan: een eengezinswoning, maar ook een appartement.

5. Ik heb een eigen bedrijf. Kom ik in aanmerking voor een starterslening?

Ja, ook als u een eigen bedrijf heeft, kunt u een starterslening aanvragen. U moet in dat geval uw inkomen uit het bedrijf van de laatste 12 maanden schriftelijk aantonen.