Informatie anti-speculatiebeding

Een anti-speculatiebeding is een voorwaarde in een koopcontract. Door een anti-speculatiebeding mag u uw nieuwe woning binnen een bepaalde tijd niet verkopen zonder toestemming van de gemeente. Daarmee blijft de woning betaalbaar voor de doelgroep.

Ontheffing voor het anti-speculatiebeding

Tegenwoordig zit er geen anti-speculatiebeding meer in koopcontracten voor nieuwbouwwoningen. In sommige contracten voor de wijk Bangert en Oosterpolder echter nog wel. Als u uw woning wilt verkopen, kunt u bij de gemeente ontheffing aanvragen voor het anti-speculatiebeding.

Geen ontheffing mogelijk

Voor de verkoop van sommige woningen kunt u geen ontheffing voor het anti-speculatiebeding aanvragen. Dit geldt voor:

  • het sociale appartementencomplex in de wijk Grote Waal aan de Astronautenweg nummer 20, 20A tot en met 20R.
  • de woningen aan de Weegbree in Zwaag, die onder CPO zijn gebouwd
    Als u winst maakt bij de verkoop, moet u dat aan de gemeente melden. De regels hiervoor staan in het koopcontract van de eigenaar.

Een verzoek tot ontheffing is gratis.

Bangert en Oosterpolder

Als u uw woning wilt verkopen, vraagt u ontheffing van het anti-speculatiebeding aan. U stuurt uw verzoek naar de gemeente via het contactformulier.

Grote Waal, Astronautenweg 20, 20A tot en met 20R

Als u een woning voor de kostprijs verkoopt, hoeft u niets de doen. Als u wel winst maakt, moet u dat melden bij de gemeente. De gemeente berekent dan het bedrag van de afdracht van een deel van de winst. Daarvoor heeft de gemeente nodig:

  • een kopie van het voorlopige koopcontract
  • een opgave van het bedrag van de makelaarscourtage
    Deze aanvraag stuurt u naar de gemeente via het contactformulier.

Na de berekening stuurt de gemeente Hoorn u een brief. Hierin staat het bedrag van de afdracht vermeld. Deze brief geeft u aan de notaris.

CPO-complex Weegbree in Zwaag

In uw koopcontract staat wat u kunt doen als u uw woning verkoopt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente.

1. Hoelang duurt de aanvraag?

Als de aanvraag compleet is, duurt dit ongeveer 5 werkdagen. U krijgt dan een officiële brief die u aan de notaris kunt geven.

2. Wanneer vraag ik ontheffing aan?

Als u eigenaar bent van een goedkope (sociale) woning in de wijk Bangert en Oosterpolder en het anti-speculatiebeding vermeld staat in uw koopcontract. 

3. Wanneer is het anti-speculatiebeding voor de Bangert en Oosterpolder opgeheven?

In november 2010. Als het anti-speculatiebeding nog wel vermeld staat in uw koopcontracten, handelen wij uw verzoek om ontheffing zonder inhoudelijke toets af.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.