Cameratoezicht

De gemeente maakt gebruik van camera's in de openbare ruimte. Dit helpt bij het verbeteren van de openbare orde en veiligheid. Op dit moment worden er door de gemeente camera's gebruikt op de volgende plaatsen:

  • In het centrum van de binnenstad
  • Bij station Hoorn
  • In de Kersenboogerd bij het winkelcentrum en het stationsgebied

Privacy

De politie en gemeente gaan zo zorgvuldig mogelijk om met de opgenomen beelden. Zo worden ramen en deuren van woningen automatisch afgeschermd bij het live bekijken en terugkijken van de beelden. Opgenomen beelden mogen maximaal 28 dagen worden bewaard.

Op de bedrijventerreinen in Hoorn hangen camera's. Ook hangen er steeds meer camera’s bij openbare gebouwen, zoals scholen. Net als bij woningen, zijn dit camera's die niet zijn geplaatst namens de gemeente. Heeft u vragen of opmerkingen over deze camera's? Dan kunt u contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bedrijf of woning

Wilt u zelf een camera plaatsen bij bijvoorbeeld uw bedrijf of woning? Dan mag dat alleen ter bescherming van uw eigendommen. U mag daarom alleen uw eigendommen filmen. Is dat onmogelijk omdat u voordeur bijvoorbeeld grenst aan de openbare weg? Dan geldt dat als uitzondering. De aanwezigheid van een camera moet u altijd duidelijk en voor iedereen zichtbaar aankondigen.

Alleen de burgemeester heeft de bevoegdheid om cameratoezicht voor de handhaving van de openbare orde in te zetten. Hierbij moet de gemeente de noodzaak van cameratoezicht kunnen aantonen. Er wordt ook gekeken of er geen andere middelen aanwezig zijn om het gewenste resultaat te halen.

Ervaart u zelf overlast?

Ervaart u overlast en vindt u dat cameratoezicht een oplossing kan bieden? Geef dit dan door aan de politie via 0900 - 88 44 of neem contact op met de gemeente. Bij de beoordeling of cameratoezicht gewenst is, worden overlastmeldingen van bewoners en ondernemers meegenomen. 

De beelden worden uitgekeken in de cameratoezichtcentrale van gemeente Alkmaar. Deze worden op bepaalde dagen en tijden live uitgekeken. De beelden worden 24 uur per dag opgenomen en kunnen later door de politie worden teruggekeken. De camerabeelden worden 28 dagen bewaard en daarna vernietigd.

Opvragen van beelden

Het opvragen en veiligstellen van beelden is alleen mogelijk met een aangifte bij de politie. Wilt u informatie over opgenomen beelden? Neem dan contact op met de politie via 0900 8844. De gemeente kan de beelden niet terugkijken en opvragen.

1. Hoe worden omwonenden geïnformeerd? 

De gemeente informeert buurtbewoners en ondernemers als er camera's worden geplaatst. Dit gebeurt ook als het cameratoezicht wordt verlengd. Ook plaatst de gemeente borden waarop staat dat er camera's aanwezig zijn. Ook via het Gemeenteblad worden nieuwe camera’s bekendgemaakt.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.