Registratie levenloos geborenen

Is uw kind levenloos geboren of overleden voor de geboorteaangifte? Uw verlies is een ingrijpende en verdrietige gebeurtenis. U kunt uw kind laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kindje geboren is. Het maakt ook niet uit hoe lang geleden de geboorte heeft plaatsgevonden.

Voorwaarden

  • U woont in de gemeente Hoorn
  • Er moet een akte van geboorte (levenloos) zijn opgemaakt. Weet u niet meer of er bij de geboorte een akte is opgemaakt? Neem dan contact op met de gemeente waar het kind levenloos is geboren.
  • Iedere ouder moet voor zichzelf een verzoek doen. Toestemming van de andere ouder is hierbij niet nodig.

Akte laten opmaken

Heeft u geen akte en is het kind levenloos geboren in de gemeente Hoorn? Dan kunt u de akte laten maken in het stadhuis na het maken van een afspraak. Neem dan een document mee waaruit blijkt dat uw kind levenloos is geboren. Dit kan een verklaring van een arts, ziekenhuis of verloskundige zijn, maar ook een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis of crematie. U kunt tijdens deze afspraak uw kind ook laten registreren in de BRP.

Online registreren of registreren na afspraak in stadhuis

U kunt uw levenloos geboren kind online registreren met DigiD. U kunt ook langskomen in het stadhuis. Hiervoor maakt u online een afspraak. Verstuur de akte van geboorte (levenloos) mee bij de online aanvraag of neem deze mee naar de afspraak. Als u een afspraak maakt, kunt u een akte laten opmaken en meteen daarna uw kind laten registeren in de BRP.

Online registreren Afspraak maken

Mijn kind is niet in de gemeente Hoorn geboren

Is uw kind in een andere gemeente in Nederland geboren? Neem dan contact op met die gemeente. Zodra u de akte hebt, kunt u de registratie in de BRP online aanvragen of een afspraak maken in het stadhuis.

Neem het volgende mee naar de afspraak in het stadhuis:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • de akte van geboorte (levenloos) 

Heeft u nog geen akte van geboorte (levenloos)? Neem dan een document mee waaruit blijkt dat uw kind levenloos ter wereld is gekomen. Dit kan een verklaring van een arts, ziekenhuis of verloskundige zijn, maar ook een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis of crematie.

Een akte opmaken en/of het registreren van uw kindje in de BRP is gratis. Wilt u een kopie van de akte? Dat betaalt u zowel bij een online aanvraag als een aanvraag in het stadhuis € 16,60

U kunt ook een uittreksel BRP aanvragen. Een aanvraag in het stadhuis kost € 15. Een online aanvraag kost € 9,80

Uw kind wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Na de registratie ziet u uw kind op het overzicht met uw persoonsgegevens. U ontvangt een bevestigingsbrief met de gegevens van de registratie. Ook ziet u uw kind als u inlogt in MijnOverheid. Het duurt enkele dagen voordat u de registratie in MijnOverheid kunt zien. 

Dat verschilt per situatie. In sommige gevallen wordt uw kind meteen tijdens de afspraak in de BRP gezet. Bijvoorbeeld als u akte van geboorte (levenloos) meeneemt naar de afspraak.

Nee.

Nee. De registratie wordt niet doorgegeven aan andere organisaties die de BRP gebruiken. Uw zorgverzekering, de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank krijgen dus geen bericht.

Ja, dit kunt u zelf doen. Een trouw- of partnerschapsboekje heeft geen officiële status. De vermelding van de kinderen in het boekje is vooral ceremonieel. U kunt er officieel niets mee bewijzen.

Als u in nu het buitenland woont en Hoorn uw laatste woongemeente in Nederland is, moet u contact opnemen met de gemeente. Als u sinds 1 oktober 1994 niet meer in Nederland gewoond hebt, kunt u uw kind niet laten registreren in de BRP.

U moet dan officiële documenten uit het buitenland kunnen aantonen.

Nee, als u niet in Nederland woonde en hier niet stond ingeschreven toen uw kind werd geboren, is het niet mogelijk.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.