Geslachtswijziging

Als u ervan overtuigd bent dat u tot het andere geslacht behoort, dan kunt u gratis uw geslacht in de geboorteakte laten aanpassen. Dit kan alleen op afspraak. Als u wilt, kunt u tegelijk uw voornaam laten veranderen in de Basisregistratie Personen. Na het aanpassen van uw geboorteakte moet u een nieuw paspoort, identiteitsbewijs en/of rijbewijs aanvragen.

  • U bent 16 jaar of ouder.
  • U bent in Hoorn geboren (bent u geboren in een andere gemeente in Nederland, dan vraagt u de wijziging bij die gemeente aan).
  • U heeft een verklaring van een aangewezen deskundige waaruit blijkt dat u ervan overtuigd bent tot het andere geslacht te behoren. De deskundige werkt bij het LUMC (Leiden), UMCG (Groningen) of VUmc (Amsterdam) óf is geregistreerd als 'deskundige transgender' in het BIG-register. Op de datum van de afspraak bij de gemeente, is uw deskundigenverklaring maximaal een half jaar oud.


Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u alleen een verzoek doen als u een geldige verblijfsvergunning hebt en minimaal een jaar in Nederland woont. Meer informatie vindt u op www.transgenderinfo.nl.

U neemt het volgende mee naar de afspraak:

  • een geldig legitimatiebewijs. 
  • een verklaring van een aangewezen deskundige waaruit blijkt dat u ervan overtuigd bent tot het andere geslacht te behoren.

Afspraak maken

1. Hoe kom ik aan een verklaring van een deskundige?

Deze krijgt u van een deskundige van een transgenderteam van het ziekenhuis. Er zijn nog meer deskundigen die de verklaring kunnen afgeven. Deze vindt u in het BIG-register.

2. Ik ben niet in Nederland geboren, waar kan ik terecht?

Dan kunt u uw geboorteakte laten aanpassen in de gemeente Den Haag.

3. Hoe weet ik of de geslachtsregistratie is aangepast?

Op www.mijnoverheid.nl kunt u in uw BRP gegevens nakijken of uw geslachtsregistratie is aangepast. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.