Geslachtswijziging

Als u ervan overtuigd bent dat u tot het andere geslacht behoort, dan kunt u gratis uw geslacht in de geboorteakte laten aanpassen. Dit kan alleen op afspraak. Als u wilt, kunt u tegelijk uw voornaam laten veranderen in de Basisregistratie Personen. Na het aanpassen van uw geboorteakte moet u een nieuw paspoort, identiteitsbewijs en/of rijbewijs aanvragen.

  • U bent 16 jaar of ouder.
  • U bent in Hoorn geboren (bent u geboren in een andere gemeente in Nederland, dan vraagt u de wijziging bij die gemeente aan).
  • U heeft een verklaring van een aangewezen deskundige waaruit blijkt dat u ervan overtuigd bent tot het andere geslacht te behoren. De deskundige werkt bij het LUMC (Leiden), UMCG (Groningen) of VUmc (Amsterdam) óf is geregistreerd als 'deskundige transgender' in het BIG-register. Op de datum van de afspraak bij de gemeente, is uw deskundigenverklaring maximaal een half jaar oud.


Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u alleen een verzoek doen als u een geldige verblijfsvergunning hebt en minimaal een jaar in Nederland woont. Meer informatie vindt u op www.transgenderinfo.nl.

U neemt het volgende mee naar de afspraak:

  • een geldig legitimatiebewijs. 
  • een verklaring van een aangewezen deskundige waaruit blijkt dat u ervan overtuigd bent tot het andere geslacht te behoren.

Kies bij het maken van een afspraak voor de optie 'Registratie'.  

Afspraak maken

1. Hoe kom ik aan een verklaring van een deskundige?

Deze krijgt u van een deskundige van een transgenderteam van het ziekenhuis. Er zijn nog meer deskundigen die de verklaring kunnen afgeven. Deze vindt u in het BIG-register.

2. Ik ben niet in Nederland geboren, waar kan ik terecht?

Dan kunt u uw geboorteakte laten aanpassen in de gemeente Den Haag.

3. Hoe weet ik of de geslachtsregistratie is aangepast?

Op www.mijnoverheid.nl kunt u in uw BRP gegevens nakijken of uw geslachtsregistratie is aangepast. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.