Hoorn zonder aardgas

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. Hoorn wil zelfs al in 2040 van het aardgas af. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Die nieuwe manieren noemen we schone warmte.  

Op welke manier?

We bekijken welke manier van verwarmen er bij elke wijk logisch is en waar we starten. Hiervoor heeft de gemeente Hoorn de zogenaamde Transitievisie Warmte vastgesteld. Hierin staat omschreven hoe Hoorn over kan stappen van aardgas naar schone warmte. Voor iedere wijk komt verder onderzoek. Omdat de technische ontwikkelingen snel gaan, past de gemeente deze visie iedere 5 jaar aan. De verandering van aardgas naar schone warmte doen we samen stap voor stap en wijk voor wijk. 

Samen met de wijk 

De eerste wijk die we onderzoeken is de Kersenboogerd. De gemeente onderzoekt dit samen met Intermaris, HVC en Duurzaam Bouwloket. Er is ook informatie van bewoners en bedrijven nodig om te weten wat er in de wijk speelt. Na het onderzoek wordt samen met de wijk een plan gemaakt om over te gaan op schone warmte. Hoe lang het duurt voordat de wijk over is op schone warmte, is nog niet duidelijk. Dat kan nog zo’n 10 jaar duren. 

Wat kunt u nu al doen? 

U kunt alvast uw energiekosten verlagen. Want wonen zonder aardgas begint met een goede isolatie van uw huis. Met een goed geïsoleerd huis heeft u veel minder energie nodig om uw huis te verwarmen. Begin met plekken waar nog geen isolatie zit en die makkelijk te isoleren zijn. Gebruik iedere verbouwing of onderhoud aan uw huis om de isolatie te verbeteren. Dit verdient u terug doordat uw maandelijkse energiekosten omlaag gaan. Het vervangen van de cv-ketel is pas de laatste stap. 

Financiële hulp 

De gemeente Hoorn helpt u bij het energiezuiniger maken van uw huis met: 

Daarnaast werkt het Rijk aan manieren om u te helpen bij het betalen van de aanpassingen van uw huis. Bedrijven kunnen contact opnemen met de Energie Combinatie West-Friesland, via www.ecwf.nl

Gratis en persoonlijk advies 

Wilt u gratis en persoonlijk advies over energie besparen of wonen zonder aardgas? Dan kunt u terecht bij het Duurzaam Bouwloket van de gemeente. Zij weten ook welke subsidies er voor u zijn. Heeft u zelf plannen om met buren op zoek te gaan naar een andere manier van verwarmen zonder aardgas? Neem dan contact op met de gemeente.  

Meer informatie 

Meer informatie over de verandering van aardgas naar schone warmte in Hoorn vindt u op www.puurhoorn.nl . Op www.wijdoenwat.nl vindt u meer informatie over aardgasvrij wonen en handige tips.  

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.