Hoorn zonder aardgas

In 2040 zijn alle wijken in Hoorn aardgasvrij. Dit betekent dat inwoners straks niet meer kunnen koken op aardgas. Ook kunnen huizen en gebouwen niet meer verwarmd worden met aardgas. Aardgas wordt vervangen door duurzame energie. Per wijk wordt bekeken hoe dit het beste aangepakt kan worden. De eerste wijk die wordt onderzocht, is de Kersenboogerd.

Duur van het onderzoek

De gemeente onderzoekt dit samen met andere organisaties, zoals Intermaris, PWN en Liander. Er wordt daarbij gekeken naar wat er technisch mogelijk is, naar de ontwikkelingen in de wijk en naar de kosten. Er is ook informatie van bewoners en bedrijven nodig om te weten wat er in de wijk speelt. Dit onderzoek duurt ongeveer tot de zomer van 2020.

Samen met de wijk

Na het onderzoek wordt samen met de wijk een plan gemaakt om aardgasvrij te worden. Hoe lang het duurt voordat de wijk echt helemaal van het aardgas af is, is nu nog moeilijk te zeggen. Dat kan zo nog zo’n 10 jaar duren.

Wat kunt u nu al doen?

U kunt zelf al de eerste stappen zetten naar een huis zonder aardgas. Heeft u een nieuwe kookplaat nodig? Kies dan voor elektriciteit in plaats van gas. Heeft u een nieuwe cv-ketel nodig? Informeer dan goed naar de mogelijkheden. Het Duurzaam Bouwloket kan u helpen met gratis en onafhankelijk advies. Op www.duurzaambouwloket.nl/stappenplan staat een handig stappenplan.

Duurzaamheidslening

De gemeente Hoorn heeft een duurzaamheidslening om u te helpen. In 2020 heeft de gemeente weer een subsidie voor het energiezuiniger maken van uw huis. Daarnaast werkt het Rijk aan manieren om u te helpen bij het betalen van de aanpassingen van uw huis. Bedrijven kunnen contact opnemen met de Energie coöperatie West-Friesland, via www.ecwf.nl.

Meer informatie

Meer informatie over duurzaamheid vindt u op www.puurhoorn.nl. Op www.iedereendoetwat.nl vindt u tips wat u nu al kunt doen als het gaat om het besparen van energie.