IKEC in Hoorn

In het IKEC (Integraal Kind en Expertise Centrum) wordt gespecialiseerd onderwijs, zorg en kinderopvang aangeboden vanaf één locatie. Alle betrokken partijen binnen het IKEC werken intensief samen vanuit één gedeelde visie.

Voor wie is het IKEC bedoeld?

Het IKEC is er voor kinderen van 0 tot 12 jaar met specifieke leer- en ontwikkelbehoefte. Op het IKEC krijgen zij (tijdelijk) extra ondersteuning en begeleiding die nodig is om hun talenten verder te ontwikkelen. Bij elk kind wordt gekeken of het kind het beste op zijn of haar plek is op het IKEC, of op de reguliere school of opvang.

De kracht van een IKEC

De kracht van een IKEC is dat alle kennis op het gebied van gespecialiseerd onderwijs, zorg en kinderopvang samenkomt. Dat betekent bijvoorbeeld dat onder schooltijd in hetzelfde gebouw fysiotherapie, logopedie en creatieve therapie plaatsvindt. De kennis die daar dan wordt opgedaan, kan meteen in de praktijk worden geoefend. Dit omdat de leerkracht weet wat het kind geleerd heeft.

Betrokken organisaties en huidig speciaal (basis)onderwijs 

De Wissel, De Piramide, De Eenhoorn en het Centrum voor Dagbehandeling (Antoniusschool en Parlan), bieden alle vier speciaal (basis)onderwijs aan in Hoorn vanaf een eigen locatie. Samen met kinderopvang SKH, De Westfriese Knoop, partners die zorg bieden aan kinderen en de gemeente, werken zij aan de totstandkoming van een IKEC in Hoorn voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Dit betekent dat zij straks gezamenlijk verder gaan onder het dak van het IKEC.

De voorloper: IKEC Jonge Kind

Het IKEC Jonge Kind is voor kwetsbare kinderen van 2 tot 7 jaar. Het is de voorloper van het IKEC voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Het IKEC Jonge Kind is in september 2017 gestart op de locatie Scheerder 2. Het onderstaande filmpje geeft een goed beeld van hoe er op het IKEC Jonge Kind gewerkt wordt.

Locatie IKEC

De huidige schoollocaties van de betrokken scholen zijn te klein voor het realiseren van een volwaardig IKEC voor 0- tot 12-jarigen. Het college is een onderzoek gestart naar de meest geschikte plek voor het IKEC. In het onderzoek worden meerdere mogelijke invullingen op de locaties oude hockeyvelden Nieuwe Steen en Sport- en recreatiepark Risdam-Noord met elkaar vergeleken.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op via het contactformulier

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.