Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring)

De Gezondheidsverklaring (vroeger Eigen verklaring) is een verklaring over uw gezondheid. U heeft de Gezondheidsverklaring nodig als u voor de eerste keer een rijbewijs aanvraagt. Soms heeft u de verklaring ook nodig als u uw rijbewijs laat vernieuwen of laat omzetten. Als uw gezondheidsverklaring in orde is, geeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) u een Verklaring van rijgeschiktheid.

Welke Gezondheidsverklaring heb ik nodig?

Welke Gezondheidsverklaring u nodig heeft, hangt af van uw situatie. Meer informatie vindt u op de website van het CBR. U heeft een Gezondheidsverklaring nodig:

  • Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
  • Als u een rijbewijs voor bus of vrachtwagen wilt verlengen (C of D).
  • Als u een medische beperking heeft.

Aanvragen via het CBR of in het stadhuis

U kunt een Gezondheidsverklaring online kopen via de website van het CBR. Dit kan alleen met DigiD. U kunt een Gezondheidsverklaring ook in het stadhuis kopen. U kunt zonder afspraak langskomen als u met pin wilt betalen. Maak een afspraak als u contant wilt betalen.

Afspraak maken

Heeft u een afspraak gemaakt voor het aanvragen/verlengen van uw rijbewijs? Dan hoeft u de verklaring van geschiktheid niet mee te nemen. Het CBR geeft dit door aan de gemeente. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.