Koopwoning verhuren

Er zijn twee mogelijkheden voor het verhuren van uw woning:

 1. U verhuurt uw woning voor langere tijd.
 2. U verhuurt tijdelijk uw woning die te koop staat.

Woning verhuren voor langere tijd

Wilt u uw woning langer verhuren? Dan heeft u geen vergunning nodig van de gemeente. U heeft wel toestemming nodig van uw hypotheekverstrekker. De huurder bouwt in dit geval wel huurbescherming op. U mag in dit geval een woning verhuren aan een alleenstaande, een alleenstaande met kinderen, een gezin met kinderen, of een stel zonder kinderen.

Meerdere huishoudens en verhuren van kamers is niet toegestaan

Verhuur van uw woning aan meerdere huishoudens op hetzelfde moment is niet toegestaan. Het verhuren van één of meer kamers in uw woning is ook niet toegestaan.

Te koop staande woning tijdelijk verhuren

Om uw woning die te koop staat te verhuren heeft u een vergunning nodig van de gemeente. Dit is geregeld in de Leegstandwet. Deze vergunning is maximaal 5 jaar geldig en kan niet verlengd worden. De huurders bouwen geen huurbescherming op. U kunt uw woning alleen tijdelijk verhuren als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

   • Uw woning staat te koop.
   • De woning is niet bewoond, alle bewoners zijn uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP). U woont al op uw nieuwe adres.
   • U bent eigenaar van de woning.
   • U heeft toestemming van de hypotheekverstrekker om tijdelijk te verhuren met de gemeentelijke vergunning.

Vergunning aanvragen te koop staande woning tijdelijk verhuren

U vraagt deze vergunning aan door het Aanvraagformulier vergunning tijdelijke verhuur te koop staande woning (pdf, 109 kB) in te vullen op te sturen naar Afdeling Stadsontwikkeling, Postbus 603, 1620 AR Hoorn. 

U kunt ook een vergunning tijdelijke verhuur aanvragen voor bijvoorbeeld een flatgebouw dat wordt afgebroken of vernieuwd. Deze vergunning wordt verstrekt voor maximaal 2 jaar en kan telkens met 1 jaar verlengd worden tot een maximum van 7 jaar.

Heeft u het vermoeden dat er sprake is van illegale verhuur of illegale bewoning? Dan kunt u via de pagina Fraude Melden een melding maken. Mogelijk wordt er dan een onderzoek gestart. 

Vergunning tijdelijke verhuur

De vergunning is maximaal 5 jaar geldig en kost € 80,10.

Vergunning gebouw dat wordt gesloopt

De vergunning is 2 jaar geldig en kost € 160,20. Het verlengen van deze vergunning kost € 80,10.

1. Wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek?

Als u uw woning tijdelijk verhuurt, heeft u geen recht op de hypotheekrenteaftrek. De woning valt voortaan in box 3 van de Belastingdienst. Maak dus een goede inschatting of tijdelijke verhuur voor u voordelig is. De makelaar kan u hierbij helpen. Meer informatie over de hypotheekrenteaftrek vindt u op de website van de Belastingdienst.

2. Kan ik achteraf een vergunning aanvragen?

Nee, dit is niet mogelijk. De gemeente controleert bij iedere aanvraag of de woning leegstaat volgens de Basisregistratie Personen. Bovendien wil de hypotheekverstrekker een vergunning van de gemeente hebben, voordat u toestemming krijgt om de woning tijdelijk te verhuren.

3. Krijg ik te maken met huurbeschermingsregels?

Nee. In het huurcontract staat wanneer de huurder de woning moet verlaten. Daardoor kunt u uw woning makkelijk verkopen. De koper hoeft niet te wachten tot de woning ontruimd is.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.