Koopwoning verhuren

Als u uw leegstaande woning wilt verhuren zijn er drie mogelijkheden:

  1. U verhuurt tijdelijk uw woning die te koop staat aan één gezin
  2. U verhuurt uw woning aan één gezin
  3. U verhuurt uw woning per kamer

Het is ook mogelijk om een gebouw tijdelijk te verhuren dat gesloopt gaat worden.

Te koop staande woning tijdelijk verhuren

Om uw woning die te koop staat te verhuren heeft u een vergunning nodig van de gemeente. Deze vergunning is maximaal 5 jaar geldig en kan niet verlengd worden. De huurders bouwen geen huurbescherming op. U kunt uw woning alleen tijdelijk verhuren als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Uw woning staat te koop.
  • De woning is niet bewoond, alle bewoners zijn uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP). U woont al op uw nieuwe adres.
  • U bent eigenaar van de woning.
  • U heeft toestemming van de hypotheekverstrekker om tijdelijk te verhuren met de gemeentelijke vergunning.

Vergunning aanvragen te koop staande woning tijdelijk verhuren

U vraagt deze vergunning aan door het Aanvraagformulier vergunning tijdelijke verhuur leegstaande woning (pdf, 109 kB) in te vullen op te sturen.

Woning verhuren aan één gezin

Als u uw woning langer wilt verhuren aan één gezin heeft u geen vergunning nodig van de gemeente. U heeft wel toestemming nodig van uw hypotheekverstrekker. De huurder bouwt in dit geval wel huurbescherming op.

Woning per kamer verhuren

Om uw woning per kamer te verhuren moet de gemeente afwijken van het bestemmingsplan. Dit kan alleen met een omgevingsvergunning, deze vergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. 

Verhuren van gebouw dat wordt gesloopt

U kunt ook een vergunning tijdelijke verhuur aanvragen voor bijvoorbeeld een flatgebouw dat wordt afgebroken of vernieuwd. Deze vergunning wordt verstrekt voor maximaal 2 jaar en kan telkens met 1 jaar verlengd worden tot een maximum van 7 jaar.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.