Koopwoning tijdelijk verhuren

Als u uw leegstaande woning tijdelijk wilt verhuren, heeft u een vergunning nodig van de gemeente. De vergunning is maximaal 5 jaar geldig. U kunt uw woning alleen tijdelijk verhuren als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Uw woning staat te koop.
  • De woning is niet bewoond, alle bewoners zijn uitgeschreven uit de Basis Registratie Personen (BRP). U woont al op uw nieuwe adres.
  • U bent eigenaar van de woning.
  • U heeft toestemming van de hypotheekverstrekker om tijdelijk te verhuren met de gemeentelijke vergunning. 

Verhuren van gebouw dat wordt gesloopt

U kunt ook een vergunning tijdelijke verhuur aanvragen voor bijvoorbeeld een flatgebouw dat wordt afgebroken of vernieuwd. Deze vergunning wordt verstrekt voor maximaal 2 jaar en kan telkens met 1 jaar verlengd worden tot een maximum van 7 jaar. 

Kosten

De vergunning tijdelijke verhuur kost € 74,72 en is maximaal 5 jaar geldig. De vergunning voor het verhuren van een gebouw dat wordt gesloopt kost € 149,44 en is 2 jaar geldig. Het verlengen van deze vergunning kost in 2019 € 74,72.

Aanvragen

U kunt een vergunning voor tijdelijke verhuur aanvragen via het aanvraagformulier Koopwoning tijdelijk verhuren.

Vraag en antwoord

1. Waar moet ik op letten als ik mijn woning verhuur?

Zet in het huurcontract binnen welke termijn de huurder de woning moet verlaten als u de woning verkoopt. Dit staat ook vermeld op de vergunning. Om identiteitsfraude te voorkomen, is het verstandig om de woning via een makelaar te verhuren. 

2. Wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek?

Als u uw woning tijdelijk verhuurt, heeft u geen recht op de hypotheekrenteaftrek. De woning valt voortaan in box 3 van de Belastingdienst. Maak dus een goede inschatting of tijdelijke verhuur voor u voordelig is. De makelaar kan u hierbij helpen. Meer informatie over de hypotheekrenteaftrek vindt u op de website van de Belastingdienst.

3. Kan ik achteraf een vergunning aanvragen?

Nee, dit is niet mogelijk. De gemeente controleert bij iedere aanvraag of de woning leegstaat volgens de Basisregistratie Personen. Bovendien wil de hypotheekverstrekker een vergunning van de gemeente hebben, voordat u toestemming krijgt om de woning tijdelijk te verhuren.

4. Kan ik de vergunning na 5 jaar verlengen?

Nee. De wetgever gaat ervan uit dat de woning binnen 5 jaar verkocht is.

5. Krijg ik te maken met huurbeschermingsregels?

Nee. In het huurcontract staat wanneer de huurder de woning moet verlaten. Daardoor kunt u uw woning makkelijk verkopen. De koper hoeft niet te wachten tot de woning ontruimd is.