Afvalbeleidsplan
De kosten om restafval te verbranden stijgen de komende jaren verder door hogere rijksbelasting. Om de kosten niet verder te laten stijgen moeten we in Hoorn:
- minder afval produceren
- beter afval scheiden
Nieuw afvalbeleidsplan
De gemeente werkt aan een nieuw afvalbeleidsplan. Inwoners zijn ook gevraagd om me te denken via een vragenlijst en werksessies. Dit is in 2024 uitgevoerd. In het najaar van 2025 beslist de raad over het totale afvalbeleidsplan en worden keuzes definitief gemaakt.
Wat gaat er sowieso gebeuren?
Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de afvalinzameling. In de binnenstad en bij hoogbouw verdwijnen vuilniszakken voor restafval en plastic. Er komen ondergrondse containers voor restafval en plastic. Voor groente, fruit en etensresten komen er boven de grond zogenoemde cocons. Kijk voor meer informatie op www.hoorn/ondergrondse-containers.
In het afvalbeleidsplan staat wat een gemeente belangrijk vindt als het gaat om het voorkomen, verminderen en beter scheiden van huishoudelijk restafval. Om restafval te verminderen werken we aan ondergrondse containers voor de binnenstad en de hoogbouw. Voor de laagbouw zijn er eind 2024 in totaal 3 opties uitgewerkt voor het huishoudelijk afval: rest, plastic, gft en papier. Ook voor de andere afvalstromen zijn er nieuwe maatregels uitgewerkt. De gemeenteraad heeft toen input gegeven waarmee de gemeente verder onderzoek is gaan verrichten.
Ondewerpen die we onderzoeken:
- Er wordt onderzocht in hoeverre afval tegen betaling ingevoerd moet worden om het aantal kilo restafval te gaan laten dalen;
- Grof afval kan nog steeds één keer per maand gratis worden opgehaald. Wel wordt onderzocht of dit in de toekomst ook zo kan blijven. Dit vanwege de stijgende kosten voor het verbranden van restafval.
- Betere inzameling van glas en textiel. Het voorstel is om meer verzamelcontainers te plaatsen. De textielcontainers die niet in opdracht van de gemeente (in de openbare ruimte) geplaatst zijn worden verwijderd.
- Verbetering van de luierinzameling, bijvoorbeeld bij kinderdagverblijven en/ of verzamelcontainers, maar ook door het stimuleren van wasbare luiers.
- Er zal een verbeterde samenwerking met de kringloopwinkels opgestart moeten worden. Momenteel zijn er twee kringloopwinkels die haar restafval via HVC kunnen laten ophalen. De gemeente wil één beleid voor alle (juist gecertificeerde) kringloopwinkels gaan opstellen.
- Voorgesteld wordt om vanaf 2025 een toegangspas of app te gebruiken voor het brengen van afval naar Het afvalbrengstation in Zwaag. Het afvalbrengstation is bedoeld voor inwoners. Op dit moment kan iedereen het terrein op en lopen huishoudelijk afval en bedrijfsafval door elkaar.
- Als laatste maatregel wordt er meer prioriteit gegeven aan preventie en hergebruik, betere communicatie, controle en handhaving. Hoewel dit tijd en geld kost, zal het op de lange termijn positief zijn voor milieu, kosten en service.
In het najaar van 2025 volgt een besluit
In het najaar van 2025 beslist de raad over het totale afvalbeleidsplan en worden de keuzes wel definitief gemaakt.