Fiets kwijt of gevonden

De gemeente bewaart alle fietsen die zijn gevonden of in beslag genomen in fietsendepot AFAC. Op de website verloren of gevonden vindt u of uw fiets wordt bewaard in het fietsendepot. Als uw gestolen fiets bij de AFAC binnenkomt, wordt er met u of uw verzekering contact opgenomen.

Fietsen zonder eigenaar of verkeerd gestald

De gemeente haalt fietsen op die ernstig beschadigd zijn en fietsen die meerdere maanden op dezelfde plaats staan. De gemeente verwijdert regelmatig fietsen bij de stations die buiten de stalling staan.

Melding maken van gevonden fiets

Als u een fietswrak of weesfiets heeft gevonden, kunt u dit melden via het meldingsformulier openbare ruimte. Kies daar voor de categorie Overlast en vandalisme. Als u een fiets vindt en deze mee naar huis neemt, moet u hiervan melding maken via het formulier gevonden voorwerpen. Na uw melding komt een medewerker bij u langs om de fiets op te halen.

Fiets ophalen

Als u uw fiets op de website gevonden en verloren heeft gevonden, maakt u een afspraak met de AFAC om uw fiets gratis op te halen. Noteer het registratienummer van de fiets. Naar de ophaalafspraak neemt u mee:

  • Uw legitimatiebewijs (paspoort, id-kaart, rijbewijs). 

  • Een bewijsstuk dat de fiets van u is, zoals een aankoopbewijs of een passend fietssleuteltje.

De AFAC is open van maandag tot vrijdag van 9.00 uur tot 15.30 uur.

Vraag en antwoord

Na een verwijderactie bij de stations kan het maximaal 2 werkdagen duren voordat de fiets op de website staat.

13 weken.

De AFAC probeert in samenwerking met de politie om gestolen fietsen terug te geven aan de eigenaar. Lukt dat niet, dan vernietigt de AFAC deze fietsen. Fietsen die niet zijn gestolen en die nog bruikbaar zijn, worden na 13 weken verkocht aan Het Freem. Het Freem biedt dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking van Esdégé Reigersdaal.

Nee. U kunt de AFAC alleen bezoeken op afspraak en alleen wanneer u uw fiets hebt gevonden op de website Verloren of gevonden.

Ja, dat mag. U bent niet verplicht de gevonden fiets af te geven aan de gemeente. U blijft wel verplicht om aangifte te doen van de gevonden fiets. U bent ook verplicht om de fiets goed te onderhouden in de tijd dat u hem bewaart.

Volgens de wet mag u de fiets pas houden als de eigenaar zich niet binnen 3 maanden heeft gemeld. Bij fietsen met een waarde van meer dan € 450 is dat een jaar.

De AFAC controleert eerst of de fiets is gestolen. Daarna zet de AFAC de fiets op de website Verloren of gevonden. Op de website komen de gegevens van de fiets, een foto van de fiets en ook uw gegevens. De eigenaar van de fiets weet dan dat hij de fiets bij u kan ophalen.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.