Fiets kwijt of gevonden

De AFAC is een fietsendepot van de gemeente. De gemeente bewaart er alle fietsen die zijn gevonden of in beslag zijn genomen. Alle fietsen worden geregistreerd. Er wordt ook gecontroleerd of ze gestolen zijn. Wilt u weten of uw fiets wordt bewaard in het fietsendepot? Kijk dan op www.verlorenofgevonden.nl.

Doe altijd aangifte

Als uw fiets is gestolen, is het verstandig aangifte te doen bij de politie. Als uw gestolen fiets bij de AFAC binnenkomt, neemt de AFAC automatisch contact op met u of uw verzekeraar.

Fietsen zonder eigenaar of verkeerd gestald

De gemeente haalt fietsen op die ernstig beschadigd zijn en fietsen die meerdere maanden op dezelfde plaats staan. Als u een fiets vindt en deze mee naar huis neemt, moet u hiervan melding maken.

Bij de treinstations is het verboden om een fiets te plaatsen buiten de stalling. Daarom verwijdert de gemeente regelmatig fietsen bij het station die verkeerd gestald zijn.

Fiets gevonden

Als u een fietswrak of weesfiets heeft gevonden, kunt u dit melden via het meldingsformulier openbare ruimte.

Kosten

U kunt uw fiets gratis meekrijgen van de AFAC. De AFAC berekent geen administratiekosten of bewaarkosten.

Aanvragen

Fiets gevonden

Als u een fietswrak of weesfiets heeft gevonden, kunt de fiets melden met het meldingsformulier openbare ruimte.

Als u een fiets mee naar huis heeft genomen, moet u dit ook zo snel mogelijk melden. Na uw aangifte komt een medewerker bij u langs om de fiets op te halen.

Fiets kwijt

Als u uw fiets op de site heeft gevonden, maakt u een afspraak met de AFAC om uw fiets op te halen. Noteer het registratienummer bij de fiets en neem de volgende dingen mee als u uw fiets ophaalt:

  • Uw legitimatiebewijs (paspoort, id-kaart, rijbewijs). 
  • Een bewijsstuk dat de fiets van u is, zoals een aankoopbewijs of een passend fietssleuteltje.

De AFAC is open van maandag tot vrijdag van 9.00 uur tot 15.30 uur.

Vraag en antwoord

1. Hoe kan ik mijn fiets zoeken?

U kunt naar een verloren fiets of andere verloren voorwerp zoeken via de website Verloren of gevonden.

2. Hoe kan ik mijn gestolen fiets zoeken?

Ga naar de website Verloren of gevonden. Vul in wat u zoekt, bijvoorbeeld ‘fiets Gazelle’. Vervolgens kiest u bij de filters de periode en de plaats.

3. Hoe lang duurt het voordat in beslag genomen fietsen op de website zijn te vinden?

Na een verwijderactie bij de stations kan het maximaal 2 werkdagen duren voordat uw fiets op de website staat. Eerder kunt u uw fiets dan niet terughalen bij de AFAC.

4. Hoe lang bewaart de AFAC gevonden fietsen en in beslag genomen fietsen?

De AFAC bewaart deze fietsen 13 weken. In deze tijd heeft de eigenaar de mogelijkheid om zijn of haar kwijtgeraakte fiets terug te krijgen.

5. Wat doet de AFAC met gevonden en in beslag genomen fietsen?

De AFAC probeert in samenwerking met de politie om gestolen fietsen terug te geven aan de eigenaar. Lukt dat niet, dan vernietigt de AFAC deze fietsen. Ook waardeloze fietsen en fietswrakken vernietigt de AFAC.
Fietsen die niet zijn gestolen en die nog bruikbaar zijn, worden na 13 weken verkocht aan Het Freem. Het Freem biedt dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking van Esdégé Reigersdaal. Het Freem knapt de fietsen op en verkoopt opgeknapte fietsen en fietsonderdelen.

6. Kan ik zonder afspraak naar de AFAC?

Nee. U kunt de AFAC alleen bezoeken op afspraak en alleen wanneer u uw fiets hebt gevonden op de website Verloren of gevonden.

7. Mag ik de gevonden fiets zelf bewaren?

Ja, dat mag. U bent niet verplicht de gevonden fiets af te geven aan de gemeente. U blijft wel verplicht om aangifte te doen van de gevonden fiets. U bent ook verplicht om de fiets goed te onderhouden in de tijd dat u hem bewaart. Als u de fiets niet goed heeft bewaard, kan de eigenaar de schade aan de fiets door u laten betalen.

8. Hoe lang moet ik de fiets bewaren?

Volgens de wet mag u de fiets pas houden als de eigenaar zich niet binnen 3 maanden heeft gemeld. Bij fietsen met een waarde van meer dan € 450 is dat een jaar.

9. Wat doet de AFAC met een fiets die ik zelf bewaar?

De AFAC controleert eerst of de fiets is gestolen. Daarna zet de AFAC de fiets op de website Verloren of gevonden. Op de website komen de gegevens van de fiets, een foto van de fiets en ook uw gegevens. De eigenaar van de fiets weet dan dat hij de fiets bij u kan ophalen.