Openbaar groen adopteren

U kunt, met uw buren of alleen, een stuk openbaar groen adopteren en onderhouden. Bijvoorbeeld een binnenhofje of een groenstrook bij u in de buurt. U kunt ook een geveltuin adopteren. Als u een stuk grond adopteert, blijft het openbaar groen en eigendom van de gemeente. 

Kosten en advies

Het adopteren van openbaar groen is gratis. Wel betaalt u zelf voor het onderhoud, de beplanting en wat u verder nodig heeft. Ook legt u afspraken vast in een adoptieovereenkomst. Als u wilt, kan de gemeente u adviseren over het onderhoud en welke planten het meest geschikt zijn.

Bekijk een aantal voorbeelden

Verschillende bewoners in Hoorn hebben al grond van de gemeente geadopteerd. Hier hebben zij alleen of samen met de buurt mooie tuinen van gemaakt. Bekijk het mooie voorbeeld van Jeroen Peters op Youtube.

Wilt u nog meer mooie voorbeelden zien? Bekijk dan de video van Jannie Wilkie en van Til en Michel Broersen.

  • U doet een groenadoptie aanvraag bij Wijkzaken@hoorn.nl als u zich actief wil inzetten voor het onderhouden van een stukje gemeente groen.
  • Wilt u de grond met een groep adopteren? Dan is één persoon aanspreekpunt.
  • U sluit met de gemeente een overeenkomst af voor zowel de strookjes als het adopteren van openbaar groen. In deze overeenkomst staan de regels waarin u zich moet houden. 

Adopteren van een geveltuin

Met het adopteren van een geveltuin haalt u een aantal stenen langs uw gevel weg. Op de plaats van de stenen zet u dan planten. De voorwaarden zijn hetzelfde als bij een ander stukje grond wat u wil adopteren. U moet alleen extra rekening houden met een vrije doorloopruimte van 1.80 meter. Is dit niet mogelijk? Dan kunt u samen met de gemeente kijken naar wat wel mogelijk is.

1. Welke stukken openbaar groen mag ik adopteren?

Al het openbaar groen van de gemeente komt in aanmerking voor adoptie. Het stuk grond mag aan uw terrein grenzen, maar het mag geen verlenging van de eigen tuin worden. U kunt geen groen adopteren dat tot de groenhoofdstructuur behoort. Dat zijn bijvoorbeeld groenstroken langs hoofdwegen of monumentale gebieden (de stadswal). U kunt geen bomen adopteren.

2. Mag ik een omheining plaatsen?

Nee. 

3. Mag ik bomen planten?

Nee.

4. Welke beplanting is het best geschikt?

Dat hangt af van de locatie. De gemeente kan u advies geven.

5. Wat gebeurt er als ik het terrein niet goed onderhoud?

De gemeente heeft het recht om de overeenkomst te beëindigen. Daarna richt de gemeente het terrein naar eigen inzicht opnieuw in.

6. Hoe kan ik mijn overeenkomst eindigen?

Neem hiervoor contact op met Wijkzaken via wijkzaken@hoorn.nl.

7. Hoe lang moet ik wachten na mijn aanvraag?

Binnen een maand hoor tu of u toestemming krijgt of niet.