Blijverslening

Inwoners vanaf 55 jaar of met een zorgvraag kunnen een blijverslening aanvragen. Met een blijverslening leent u geld om uw woning aan te passen, zodat u langer zelfstandig thuis kunt wonen.

Wat kan ik lenen?

U kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 50.000 lenen. De totale financiering van de woning (de bestaande hypotheek plus de blijverslening) mag maximaal 80 % van de WOZ-waarde van de woning bedragen.

Voor u een aanvraag doet, heeft u offertes van de woningaanpassingen nodig. De blijverslening is een aantrekkelijke hypothecaire lening die wordt verstrekt door de gemeente. 

Waar kan ik het geld voor gebruiken?

Met het geld kunt u bijvoorbeeld een bad vervangen door een douche, drempels of verhogingen weghalen, deuren verbreden of antisliptegels aanbrengen. Ook zijn er technische aanpassingen mogelijk, zoals het plaatsen van beveiligingscamera's of speciale verlichting.

Om in aanmerking te komen voor een blijverslening, gelden de volgende voorwaarden:

  • u en uw (eventuele) mede-eigenaar zijn minimaal 55 jaar oud, of u of een inwonend gezinslid heeft een zorgvraag
  • u woont in de gemeente Hoorn
  • u heeft een koopwoning

U betaalt de lening terug volgens de afspraken die SVn met u maakt. Vervroegd aflossen is altijd boetevrij toegestaan met een minimumbedrag van € 250.
U betaalt € 850 aan afsluitkosten. Deze kosten worden meegefinancierd en ingehouden op de hoofdsom van uw lening. Aktekosten, taxatiekosten en kosten voor bijvoorbeeld een financieel adviseur of notaris zijn voor uw eigen rekening.

Stap 1: aanvraag bij de gemeente

U kunt alleen een aanvraag doen, als u in het bezit bent van de offerte(s) voor de woningaanpassingen. Als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u van de gemeente de brief 'Toewijzing aanvraag blijverslening' waarmee u bij de SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) de aanvraag voor een lening kunt doen.

Aanvragen bij gemeente

Stap 2: aanvraag bij SVn

Informatie over de blijverslening vindt u op de website van SVn.
Via Hypothecaire lening | SVn kunt u direct een aanvraag doen.

Bij een positief advies ontvangt u van SVn een offerte voor de blijverslening. Bij een negatief advies vervalt uw aanvraag en ontvangt u een brief van de SVn.

Hoe lang het duurt voor u een offerte krijgt hangt af van de verwerkingstermijn die op dat moment bij de SVn geldt. Deze kunt u telefonisch of per e-mail bij de Svn opvragen. Deze termijn is van toepassing als de SVn alle juiste stukken van u heeft ontvangen.

Ergotherapeuten kunnen advies geven over welke aanpassingen in de woning nodig zijn om lekker te kunnen blijven wonen. Het betreft dan advies over bijvoorbeeld het weghalen van drempels, het plaatsen van een inloopdouche of het plaatsen van automatische verlichting.

Tot en met € 10.000 is de looptijd 10 jaar. Vanaf € 10.001 is de looptijd 20 jaar.

Het actuele rentepercentage vindt u op de website van de SVn. De rente staat de hele looptijd vast.

Als uw aanvraag voor de lening door de SVn is toegewezen, kunt u de maatregelen laten uitvoeren.

In sommige gevallen is dat mogelijk. Als u bijvoorbeeld een slaapkamer beneden maakt om langer zelfstandig te kunnen wonen en deze zich in een aanbouw bevindt, is het mogelijk om de lening aan te vragen.

De gemeente heeft € 300.000 beschikbaar gesteld voor de blijverslening.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.