Inburgeren

Als u moet inburgeren, krijgt u een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U moet zelf een inburgeringscursus zoeken en betalen. Ook moet u verplicht het inburgeringsexamen doen. Meer informatie vindt u op de website over inburgeren.

Verblijfsvergunning voor 1 januari 2013

Als u voor 1 januari 2013 een verblijfsvergunning heeft gekregen, krijgt u de inburgeringscursus mogelijk van de gemeente. Neem daarvoor contact op met de gemeente.

Participatieverklaring

Moet u inburgeren en bent u op of na 1 oktober 2017 in Hoorn komen wonen? Dan bent u ook verplicht om te leren wat belangrijk is in Nederland. De gemeente stuurt u een brief wat u moet doen en leren. Meer informatie over de participatieverklaring vindt u op de website over inburgeren.

Binnen een jaar

U moet de verklaring binnen een jaar na inschrijving in de gemeente ondertekenen. Als u dat niet doet, ontvangt u een boete van DUO.

Kosten

De prijs van een inburgeringscursus hangt af van de school die u kiest. Daarnaast moet u betalen voor het inburgeringsexamen en de participatieverklaring. Het inburgeringsexamen kost € 350. 

De participatieverklaring is gratis voor vluchtelingen. Alle anderen die verplicht een inburgeringscursus volgen, betalen € 150 voor de participatieverklaring. U betaalt dit bedrag aan de gemeente.

Meer informatie over de kosten vindt u op de website over inburgeren.

Vraag en antwoord

1. Wanneer moet ik inburgeren?

U moet inburgeren als u voor lange tijd met een verblijfsvergunning in Nederland komt wonen.

2. Wat is inburgeren?

Inburgeren is het leren van de Nederlandse taal en hoe mensen in Nederland wonen en werken. Dit leert u tijdens een inburgeringscursus. Na de inburgeringscursus volgt het inburgeringsexamen. Haalt u het examen, dan bent u ingeburgerd. 

3. Hoe lang duurt het voordat ik de participatieverklaring kan ondertekenen?

Dit duurt gemiddeld zes weken.