Naam veranderen

Als u uw achternaam wilt veranderen, kunt u een verzoek doen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Op de website van het ministerie vindt u een aanvraagformulier.

Uw nieuwe achternaam in documenten veranderen

Als de procedure is afgerond, zijn bepaalde documenten niet meer geldig. Bijvoorbeeld uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. U moet deze documenten dan opnieuw aanvragen.

Basisregistratie Personen

Als u in Nederland bent geboren krijgt uw geboortegemeente bericht over uw naamsverandering. Ook wordt uw nieuwe naam verwerkt in de Basisregistratie personen (BRP).

Voornaam veranderen

Het wijzigen van uw voornaam gaat via de rechtbank. U heeft hierbij een advocaat nodig. Na ontvangst van de uitspraak van de rechter, verwerkt de gemeente de wijziging. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Achternaam wijzigen door naamgebruik

Als u getrouwd bent, getrouwd bent geweest of ooit een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, kunt u de achternaam van uw partner of echtgenoot gebruiken. Meer informatie vindt u op de pagina 'Naamgebruik'.

Achternaam wijzigen door huwelijk/geregistreerd partnerschap

Heeft u geen Nederlandse nationaliteit? Bij sommige landen kunt u een andere geslachtsnaam kiezen. Wilt u dit? Dan hebben we voordat u trouwt toestemming nodig van de ambassade of consulaat van uw geboorteland.  Meer informatie vindt u op de pagina 'Naamgebruik'.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.