Naamskeuze voor uw kind

Ouders mogen kiezen of hun eerste kind de achternaam krijgt van de moeder of van de vader. U kunt uw keuze bij de gemeente gratis in een akte van naamskeuze vastleggen. Alle volgende kinderen uit dezelfde relatie krijgen ook deze achternaam.

Voorwaarden en afspraak maken

Voor naamskeuze van uw kind moeten beide ouders persoonlijk naar het stadhuis komen met een geldig legitimatiebewijs. Dat kan tijdens de geboorteaangifte of al voor de geboorte. Om de naamskeuze vast te leggen, maakt u een afspraak

Eerst erkennen

Bent u niet getrouwd? Dan kunt u ook tijdens de erkenning van uw kind kiezen voor een achternaam van een van de partners. Meer informatie vindt u op de pagina 'Erkenning'.

Als u niet kiest, krijgt uw kind automatisch een achternaam, afhankelijk van de gezinssituatie:

  • Getrouwde vader en moeder. Het kind krijgt de achternaam van de vader. Dit geldt ook voor ouders met een geregistreerd partnerschap.
  • Ongetrouwde vader en moeder. Het kind krijgt de achternaam van de moeder. 
  • Twee getrouwde vrouwen. Bij een onbekende donor krijgt het kind de achternaam van de duomoeder. Bij een bekende donor krijgt het kind de achternaam van de biologische moeder. Dit geldt ook voor vrouwen met een geregistreerd partnerschap.
    De achternaam van de andere ouder is mogelijk, als de ouders daar samen voor kiezen. Daarvoor gaat u samen naar het stadhuis. Dit kunt u voor de geboorte of tijdens de aangifte van geboorte doen.

1. Mijn kind heeft een andere nationaliteit. Gelden dezelfde regels?

Als uw kind de nationaliteit van een ander land dan Nederland heeft, kijkt de gemeente naar het namenrecht van dat land.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.