Reclamebelasting

U moet reclamebelasting betalen als u een openbare aankondiging plaatst, die zichtbaar is vanaf de openbare weg. Voorbeelden hiervan zijn reclameborden, vlaggen, spandoeken, lichtreclame en sandwichborden. Alleen bedrijven en instellingen betalen reclamebelasting. 

U moet zelf melding maken

Als u een openbare aankondiging plaatst, moet u dit doorgeven via het contactformulier. Voeg in het contactformulier foto’s en afmetingen toe van elke openbare aankondiging.

Waarom moet ik reclamebelasting betalen?

De reclamebelasting is ingevoerd om voorzieningen of evenementen te financieren die in het belang zijn van Hoornse ondernemers. Een voorbeeld is het plaatsen van sfeerverlichting in de binnenstad. De gemeente vindt dat iedere ondernemer profiteert van de voorzieningen of evenementen.

In onderstaande gevallen is het niet nodig om reclamebelasting te betalen:

  • Reclame die tijdelijk en ideëel is.
  • Bewegwijzering van de ANWB.
  • Reclame waarvoor een privaatrechtelijke overeenkomst is afgesloten.
  • Reclame van basisscholen.
  • Reclame om een pand (onroerende zaak) te verkopen, verhuren of verpachten, voor een periode van maximaal 3 maanden. Daarna moet de makelaar belasting betalen.

In de verordening reclamebelasting 2023 vindt u een overzicht van de tarieven. 

Automatische incasso

U kunt voor reclamebelasting betalen via een automatische incasso. De aanslag wordt dan tot het eind van het jaar geïncasseerd. 

Een betalingsregeling afspreken

Heeft u financiële problemen? Dan is het mogelijk om een betalingsregeling af te spreken. Neem hiervoor contact op met de gemeente via het contactformulier.

Het is voor ondernemers niet mogelijk om bezwaar te maken via de belastingbalie. Bestaat het bedrijf niet meer en maakt u dus geen reclame? Neem dan contact op via via het contactformulier. 

Dat hangt af per situatie. U kunt via het contactformulier een bezwaar indienen, daarna krijgt u van de gemeente te horen waar u recht op heeft.

Neem contact op via het contactformulier. Kunt u de aanslag door financiële problemen nu niet betalen? Vraag dan uitstel aan. Ook hiervoor kunt u het contactformulier gebruiken.

Heeft u nog vragen over uw aanslag? Of bent u het niet eens? Neem dan contact op via 0229 25 22 00.

Als de berekening niet klopt, kunt u bezwaar maken via het contactformulier. De gemeente onderzoekt en controleert uw bezwaar en informeert u over het resultaat.

U kunt de betaling verspreiden als u per automatische incasso betaalt. U kunt een automatische incasso aanvragen via de digitale belastingbalie. De aanslag moet in ieder geval voor het einde van het jaar betaald zijn. Als u het bedrag overmaakt, betaalt u de reclamebelasting in één termijn binnen een maand na de dagtekening van de aanslag.

De gemeente kijkt wie het meeste belang heeft bij de reclame. Bijvoorbeeld: als bij een café een bierbord hangt, is de uitbater belastingplichtig en niet de fabrikant van het biermerk.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.