Subsidie bewonersinitiatieven energietransitie
De energietransitie is de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare bronnen van energie. Inwoners van Hoorn kunnen hieraan meewerken door gezamenlijk van het gas af te gaan of dit voor te bereiden. De gemeente stimuleert daarom bewonersinitiatieven en energiecoöperaties die bijdragen aan de energietransitie via subsidie.
Waar kan ik subsidie voor krijgen?
Bewonersinitiatieven die bijdragen aan de energietransitie kunnen de subsidie gebruiken voor opstartkosten en proceskosten van het initiatief. De gemeente adviseert u een juridische organisatievorm te kiezen, zoals een stichting. De juridische vorm is later vaak nodig om andere subsidies aan te vragen.
Hoeveel subsidie kan ik krijgen?
Een initiatief kan 50% van de kosten vergoed krijgen tot maximaal 10.000 euro in totaal. Dit bedrag wordt verdeeld over de opstartfase, voorbereidingsfase en de uitvoeringsfase. Tijdens de voorbereidingsfase worden bijvoorbeeld kosten voor een haalbaarheidsstudie of inhuur van een technische expert deels vergoed. In de uitvoeringsfase kan de gemeente een deel vergoeden van proceskosten voor bijvoorbeeld uitvoeringsplannen en ontwerpen. De (technische) maatregel/toepassing vergoedt de gemeente niet.
Vragen?
Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier.
Een initiatief moet aan de volgende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie:
- één van de initiatiefnemers moet in het gebied wonen waar het initiatief wordt uitgevoerd en waar de subsidie voor wordt aangevraagd. Dit kan heel Hoorn zijn, maar ook een specifieke wijk of straat in Hoorn;
- Het initiatief draagt bij aan de energietransitie doelstellingen van de gemeente;
- Het bewonersinitiatief wordt getrokken door minimaal 2 initiatiefnemers;
- Het bewonersinitiatief richt zich op minstens 3 huishoudens;
- Het bewonersinitiatief is zich ervan bewust dat zij zelf verantwoordelijk zijn. De gemeente biedt alleen ondersteuning;
- Om de subsidie te ontvangen schrijven bewoners zelf een plan van aanpak. Hierin wordt het doel van het initiatief specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden opgeschreven. Hierbij kan de gemeente het initiatief begeleiden.
Binnen 5 werkdagen krijgt u een bevestiging van ontvangst. Binnen 2 weken nemen wij contact met u op.
Opstartkosten zijn kosten voor bijeenkomsten, drukwerk, communicatie of het regelen van de juridische organisatievorm. Proceskosten zijn kosten voor de voorbereiding op de uitvoering van de uiteindelijke maatregel. Bijvoorbeeld onderzoeken, advies en berekeningen.
Volgens het klimaatakkoord moet Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. De gemeenteraad in Hoorn wil dat in 2040 al bereiken. Dat betekent dat Hoorn dan evenveel duurzame energie moet opwekken als verbruiken. Om daar te komen, moet het energieverbruik bij woningen en bedrijven omlaag. Ook moeten er hernieuwbare energiebronnen worden ingezet.
Een bewonersinitiatief is een actie, project of voorstel dat door bewoners van een wijk of gemeente wordt gestart en uitgevoerd. Het doel is een positieve verandering in de omgeving te realiseren. Er zijn verschillende soorten bewonersinitiatieven, zoals:
- Initiatieven vanuit een aantal bewoners voor hun eigen straat en/of wijk
- Energiecoöperaties voor grootschalige collectieve windenergie en voor zonne-energie
Wijkgerichte initiatieven voor collectieve warmtenetten
Ten opzichte van 2019 wil de gemeente Hoorn;
- De CO2 uitstoot verminderen met 55%;
- 14% van de woningen voor 2026 gereedmaken voor aardgasvrij;
- 31% duurzame energie opwekken;
- 9% besparen op elektriciteit.
Ja.
Nee.
U kunt het hele jaar door subsidie aanvragen. Wanneer het budget op is, dan kunt u uw aanvraag in het volgende jaar opnieuw indienen.