Anti-speculatiebeding en zelfbewoningsplicht

Een anti-speculatiebeding en zelfbewoningsplicht zijn voorwaarden in een koopcontract. Is er sprake van een anti-speculatiebeding? Dan mag u uw nieuwe woning binnen een bepaalde tijd niet verkopen zonder toestemming van de gemeente. Als u de woning wel verkoopt, moet u een boete betalen aan de gemeente. Door een zelfbewoningsplicht mag u uw nieuwe woning binnen een bepaalde tijd niet verhuren. Daarmee blijft de woning betaalbaar voor de doelgroep. 

Zit er op mijn woning een anti-speculatiebeding of zelfbewoningsplicht?

Wilt u weten of er op uw woning een anti-speculatiebeding of zelfbewoningsplicht van toepassing is? Bekijk dan de koopakte. Hier hoort het anti-speculatiebeding of zelfbewoningsplicht in te staan. Weet u het niet zeker of begrijpt u niet helemaal wat er staat? Neemt u dan contact op bij de notaris waar de akte is opgemaakt.

Ontheffing van het anti-speculatiebeding of zelfbewoningsplicht

Alleen in uitzonderlijke gevallen is ontheffing van het anti-speculatiebeding of zelfbewoningsplicht mogelijk. Als u hiervoor in aanmerking wilt komen, moet u een schriftelijk verzoek indienen bij de gemeente. Geef hierbij duidelijk aan waarom u vindt dat de gemeente ontheffing zou moeten verlenen. Dit kunt u onderbouwen door documenten toe te voegen. De gemeente beoordeelt dan of ontheffing van het anti-speculatiebeding of zelfbewoningsplicht mogelijk is en of zij ontheffing wil verlenen.

Een verzoek tot ontheffing is gratis.

Bangert en Oosterpolder

Als u uw woning wilt verkopen, vraagt u ontheffing van het anti-speculatiebeding aan. U stuurt uw verzoek naar de gemeente via het contactformulier.

Grote Waal, Astronautenweg 20, 20A tot en met 20R

Als u een woning voor de kostprijs verkoopt, hoeft u niets de doen. Als u wel winst maakt, moet u dat melden bij de gemeente. De gemeente berekent dan het bedrag van de afdracht van een deel van de winst. Daarvoor heeft de gemeente nodig:

  • een kopie van het voorlopige koopcontract
  • een opgave van het bedrag van de makelaarscourtage
    Deze aanvraag stuurt u naar de gemeente via het contactformulier.

Na de berekening stuurt de gemeente Hoorn u een brief. Hierin staat het bedrag van de afdracht vermeld. Deze brief geeft u aan de notaris.

CPO-complex Weegbree in Zwaag

In uw koopcontract staat wat u kunt doen als u uw woning verkoopt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente.

1. Hoelang duurt de aanvraag?

Als de aanvraag compleet is, duurt dit ongeveer 5 werkdagen. U krijgt dan een officiële brief die u aan de notaris kunt geven.

2. Wanneer vraag ik ontheffing aan?

Als u eigenaar bent van een goedkope (sociale) woning in de wijk Bangert en Oosterpolder en het anti-speculatiebeding vermeld staat in uw koopcontract. 

3. Wanneer is het anti-speculatiebeding voor de Bangert en Oosterpolder opgeheven?

In november 2010. Als het anti-speculatiebeding nog wel vermeld staat in uw koopcontracten, handelen wij uw verzoek om ontheffing zonder inhoudelijke toets af.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.