Buitenlands huwelijk inschrijven

Als u in het buitenland bent getrouwd, moet u uw huwelijk bij de gemeente inschrijven. Hiervoor maakt u een afspraak in het stadhuis. Het inschrijven van een buitenlands huwelijk is gratis.

Afspraak maken

Naar de afspraak in het stadhuis neemt u het volgende mee:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • het originele afschrift van de huwelijksakte, eventueel met legalisatie
  • De originele buitenlandse brondocumenten

Afspraak maken

Legaliseren

Een buitenlands document is niet automatisch rechtsgeldig in Nederland. Soms moet u de documenten laten legaliseren. Meer informatie over het legaliseren van de brondocumenten vindt u op de website van nederlandwereldwijd.

Vertaling van buitenlandse documenten

Soms moet u de brondocumenten laten vertalen. Documenten in het Frans, Duits of Engels worden meestal geaccepteerd. Bij twijfel kan de gemeente een vertaling vragen. Documenten in een andere taal moeten vertaald worden naar het Nederlands. De vertaler moet in Nederland beëdigd zijn.

Komt één van beide partners van buiten de EU?

Dan heeft u voor de registratie van de huwelijksakte of akte van geregistreerd partnerschap de verklaring ex artikel 2.9 lid 1 Wet BRP (pdf, 95kb) nodig.

U kunt uw huwelijk alleen bij de gemeente Hoorn inschrijven als u en/of uw partner in Hoorn wonen.

1. Moet ik mijn huwelijksakte laten legaliseren?

Het kan zijn dat stukken die uit het buitenland komen voorzien moeten zijn van een legalisatie. Meer informatie vindt u op de website van nederlandwereldwijd.

2. Ik woon niet (meer) in Nederland maar ben wel Nederlander. Moet ik mijn huwelijk later registreren?

Dat is niet verplicht, maar het kan bij de gemeente Den Haag. U kunt daar dan later altijd een volledig afschrift van de Nederlandse huwelijksakte opvragen.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.